<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Država koja je doživjela totalni debakl u Riju

Rio

Sedma država na svijetu po veličini, druga po broju stanovnika u Rio je poslala 117 sportaša

24. august 2016, 12:00

Indija - sedma država na svijetu po veličini, druga po broju stanovnika u Rio je poslala 117 sportista, koji su se kući vratili s tek dvije osvojene medalje. Hrvačica Sakshi Mali uzela je broncu, a Pusarla Venkata Sindhu postala je prva Indijka koja je osvojila srebro na nekim igrama.

I to je to.

Zemlja od 1.3 milijardi stanovnika osvojila je isti broj medalja kao, recimo, Bahami. Razlika je u tome što se ta mala otočna država, koja broji oko 300 tisuća stanovnika, uspjela okititi zlatom. Stoga, ako uzmemo u obzir broj stanovnika i broj osvojenih medalja, Indija je natjecanje završila kao najlošija sportska nacija.

Indija je u Londonu 2012. polučila vrlo dobar rezultat. Osvojili su rekordnih šest medalja i u Riju je bio plan nadmašiti taj uspjeh. U Brazilu su očekivali najmanje 10, a najviše 14 medalja. Polagali su velike nade u svoje boksače, tenisače, hrvače, golfere, ali na kraju su doživjeli debakl.

Indijske vlasti uložile su oko 18 milijuna dolara u svoje sportaše, što je tek djelić iznosa kojeg Amerikanci, Britanci ili Kinezi ulažu u svoje sportaše, ali malo tko je mogao prognozirati da će rekordna olimpijska delegacija Indije osvojiti tek dvije medalje.

"Naše političare boli briga za sport. Jedino što je njima važno jest da se dobro zabavljaju po turnirima. S jedne strane imate države poput UK-a, koje su napravile plan i uspjele u razvoju sporta, što se vidi po rezultatima iz Rija, a s druge strane smo mi. Cijeli svijet nam se smije", rekao je Aslam Sher Khan, bivši indijski olimpijac.

"Naše političare jednostavno boli briga osvaja li Indija medalje ili ne", zaključio je.