<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

State Department potvrdio da je Turska zatražila izručenje Gulena

Washington

Američki State Department saopćio je u utorak da je Turska formalno zatražila izručenje turskog imama Fetullaha Gulena ali ne zbog povezanosti s neuspjelim pokušajem državnog udara.

24. august 2016, 12:00

 "Sada možemo potvrditi da je Turska zatražila izručenje Gulena", rekao je glasnogovornik Mark Toner na brifingu, prenosi Hina.

Toner je rekao novinarima da formalni zahtjev za izručenje Fetulaha Gulena nije vezan uz pokušaj državnog udara ali pritom nije pojasnio koje se optužbe stavljaju Gulenu na teret.

Jučer je Anadolija objavila da je četveročlana delegacija, troje iz američkog Ministarstva pravosuđa i jedan zaposlenik Mininistarstva vanjskih poslova SAD-a, u Ankari počela pregovore sa službenicima Direkcije za međunarodno pravo i vanjske odnose pri turskom Ministarstvu pravosuđa.

Pregovarači iz turskog ministarstva će američkoj delegaciji predati dokaze da je pokušaj državnog udara u Turskoj 15. jula izveden u organizaciji Fethullaha Gulena koji već 17 godina živi kao azilant u SAD.

Turske vlasti su saopćile, jučer,  da će tokom dvodnevnih pregovora iznijeti veliki broj dokaza o umiješanosti Gulena za pokušaj nedavnog vojnog udara.

Američka delegacija će provjeriti navode turskih vlasti da iza pokušaja tog udara stoji Gulen, a dolazak Amerikanaca u Ankaru je značajan, navodi se u tekstu, jer se, između ostalog, očekuje i posjeta potpredsjednika SAD Joe Bidena za nekoliko dana turskoj prijestolnici.

Predviđen je susret i sa pripadnicima vojske koji su optuženi za učešće u vojnom udaru.

Turska je ranije zatražila izručenje Gulena, nakon čega je američko Ministarstvo pravde turskom Ministarstvu pravde poslalo pismo u kojem je predloženo slanje delegacije iz SAD-a u Tursku ili slanje turske delegacije u SAD, kako bi otpočeli razgovori o tom pitanju.

Ministarstvo pravde Turske je predložilo da prvo u Ankaru dođe delegacija iz SAD-a, a da potom i delegacija iz Turske otputuje u SAD, objavila je u utorak Anadolija.