<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kako se finansiraju stranke u BiH?

Sumnjive radnje

Gotovo 27 miliona maraka potrošile su političke stranke u 2014. godini za vlastite i potrebe političke kampanje. Od toga više od 18 miliona bilo je iz budžeta.

25. august 2016, 12:00

Najvišu cifru za vlastite potrebe skupili su u SDA. Gotovo pet miliona maraka. Iz različitih izvora: članarine, privatnih ili pravnih donacija, poklona, te budžeta. U isto vrijeme su i pored silnog novca kršili u više navrata Zakon o finansiranju političkih stranaka.

Sumnjivih poslova i transakcija bilo je na pretek, utvrdila je revizija. Bolje stanje nije ni u drugim, posebno većim strankama.

"Veći broj političkih stranaka nije vodio evidenciju o svojim prilozima, nije ih prijavljivao u finansijskom izvještaju i nisu izdavali potvrde donatorima opremljenim donacijama", kaže Hasida Gušić iz revizije CIK-a, javlja N1.

I u SDP-u su tokom 2014. godine prikupili za svoje članove i kampanju, gotovo pet miliona maraka. Tek koja hiljada manje u odnosu na SDA. A ni oni nisu odoljeli loviti novac u mutnom. I ovdje je revizija utvrdila različita kršenja Zakona. A treba napomenuti i činjenicu da stranke vrlo često Centralnoj izbornoj komisiji dostave nepotpune dokumentacije.

Hasida Gušić kaže: "Jedna politička stranka je primila prilog iznad limita koji je propisan zakonom o finansiranju. Prilog fizičkog lica moze iznositi 10, a pravnog 50 hiljada maraka. I veći broj stranaka se finansirao iz zabranjenih izvora, ostvarili priloge od javnih preduzeća javnih istitucija".

Veliki broj stranaka nije uopšte ili dostavio dokumentaciju, ili su onemogućili pristup službenicima Centralne izborne komisije, njihovim prostorijama. Iz Koalicije Pod lupom tvrde kako CIK ne može sam raditi ovaj posao, potrebno je da se uključe i sve druge institucije koje se bave kontrolom poslovanja.

"Treba posebno sankcionisati one koji pretenduju da budu dio predstavnilčke vlasti, a koji ne dozvoljavaju službi za revizije CIK da uđe u njihove prostorije. Kako od takvog jednog anarhističkog nekorektnog ponašanja prema jednoj instituciji očekivati da ti isti politički subjekti - predstavnici se bore za zakonitost u ovoj državi", rekao je Vehid Šehić iz Koalicije Pod Lupom.

Gotovo tri miliona maraka na računu, a u SNSD-u koristili besplatno prostorije opština, ili imovinu koja im ne pripada. S obzirom na to da nisu prikazali u poslovnim knjigama pravo stanje prihoda, rashoda, obaveza, postoje sumnje da se stranka finansirala iz nedozvoljenih izvora.

"Zašto je nakon izbora prvi zadatak političkih subjekata kako podijeliti funkcije u javnim preduzećima naročito kada je u pitanju Elektroprivreda, BH Telekom, Lutrije - zato što je tu najviše novca", dodaje Šehić.

Dostupni su podaci o finansiranju stranaka i za 2015. Iako nije bila izborna godina, od 21 milion koji su imali na raspolaganju, 17 je bilo iz budžeta. CIK je utvrdio čak i kršenja zakona koji nisu u njihovoj nadležnosti, te informacije proslijedili Državnom tužilaštvu.