<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Jeremy Clarkson objavio svoju listu 10 najgorih automobila

Uz činjenicu da su se na Clarksonovoj listi najgorih našli i neki neočekivani modeli, poznati britanski automobilski novinar ne krije da su na njegov odabir utjecali različiti neobični faktori, uključujući i lično raspoloženje prilikom testiranja.

25. august 2016, 12:00

Prvi automobil na Clarksonovoj "čudnoj" listi najgorih automobila iz 2015. i 2016. godine je aktuelna generacija Opelovog modela Astra koji je svojeglavi Britanac opisao kao "crveni automobil s turbopunjačem o kojem se više ništa nema reći". Clarksonu se mnogo više dopada Ford Focus.
Za aktuelnu generaciju Škodinog reprezentativnog modela Superb Clarkson kaže: "Ima duše onoliko koliko duše ima zamrzivač".

Mnogo bolje nije prošao ni Renaultov novi crossover Kadjar dCi 130: "Dosada!", kaže Clarkson.

Na listi je i Hyundai i800 za koji Clarkson smatra da zapravo treba biti na listi najgorih automobila svih vremena. 

"Radije bih nanosio kremu na zadnjicu Jamesa Maya nego opet putovao u ovom kombiju. Hyundai ima dobrih automobila, ali ovaj ne spada među njih, jer je ružan, spor i beskrajno dosadan".

Među najgorima je i superbrzi britanski automobil Zenos E10 S za koji Clarkson kaže: "Zabavan je sve dok možete podnositi buku i dok vam ne zatrebaju kočnice. Nije zabavno ići prema drvetu u oblaku dima koji stvaraju blokirani točkovi".

Tu je i BMW X1 xDrive 25d. Clarkson ga opisuje ovako: "Čini se da u BMW-u zaista nisu željeli praviti X1 prve generacije. Onda su odlučili da ga prave u Indiji, Kini i Rusiji. I djeluje kao da je napravljen tamo. S obzirom na dobre rezultate prodaje 'mješalice za beton', u BMW-u su napravili i X1 druge generacije. Na testu sam vozio model s pogonom 4x4, a već na travi automobil je bio neupotrebljiv. Novi X1 u suštini nije loš, ali je daleko od onoga što bi na sebi trebalo nositi BMW oznaku“.

Za SEAT Leon X-Perience Clarkson kaže da je "neopisiv gubitak metala, stakla i plastike".

"Drago mi je što mi je SEAT ustupio ovaj automobi na test, jer sam nakon toga potvrdio svoje ranije mišljenje da su njihovi automobili čisti gubitak vremena", kaže na kraju Clarkson.

Zbog svoje sirovosti i neupotrebljivosti izvan trkališta, Clarkson je među najgore automobile svrstao iNissan GT-R Track Edition za koji kaže da je opasan i potpuno neupotrebljiv.

Prvi automobil koji je Clarkson posjedovao bio je originalni VW Scirocco. Onoliko koliko ga je uvijek hvalio, toliko sada kritikuje aktuelni istoimeni model koji pokreće dvolitarski TDI motor. 

"Anđeo se pretvorio u losa. Pogrešno zvuči i zasnovan je na Golfu VI umjesto na mnogo boljem Golfu VII. Sve zajedno, samo me podsjeća na to koliko želim Golf GTI".

Clarksonu se, na kraju, ne dopada ni crossover Infiniti Q30 koji pokreće 2,2-litarski dizelski motor. 

"Preglasno, bez dovoljno snage za preticanje običnog kampera. Ako ništa drugo, ne izgleda loše".