<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Najmanje 12 ubijenih na Američkom univerzitetu u Kabulu

Najmanje 12 osoba, uključujući studente, ubijeno je u napadu na Američki univerzitet u Kabulu, dok je više stotina osoba evakuisano, potvrdila je afganistanska policija.

25. august 2016, 12:00

Potvrda o okončanom napadu došla je tek u četvrtak iako je počeo u srijedu predvečer. Policija je saopćila kako je likvidirala najmanje dva napadača, javlja Reuters.
Napad je počeo oko 18 sati, tj. oko 13 sati po našem vremenu, kada je univerzitetom odjeknula snažna eksplozija. Ubrzo je uslijedila upotreba vatrenog oružja. Afganistanske jedinice su opkolile kampus, a potom i ušle unutar njega kako bi neutralizirale počinitelje.

Kako piše Reuters, policija je unutar zgrada univerziteta pronašla sedam tijela ubijenih studenata, tri mrtva policajca i dva službenika osiguranja.

Sporadična pucnjava čula se tokom cijele noći pa sve do zore kada je policijska akcija završena. U već drugom napadu na univerzitet ovoga mjeseca nije ubijen nijedan strani državljanin.

Prilikom napada policija je uspjela spasiti, odnosno evakuisati blizu 700 osoba i to uglavnom studenata univerziteta koji je popularan među afganistanskom elitom.

Ranije napade na univerzitet vršili su pripadnici talibana i drugih terorističkih grupa.