<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BEZ KONKURENCIJE Ovo je najgori posao na svijetu

Ako život podijelite na seriju aktivnosti, objektivno, mnoge od njih neće imati smisla.

25. august 2016, 12:00

 Kao što je, na primjer, ronjenje u bačvama punim optadnih voda. Zašto bi to neko radio? Da bismo to saznali i stekli bolji uvid u njihov svijet, pitali smo ljude koji se bave čudnim stvarima, zašto, piše Vice.

Ovo je svijet Brendana Volša. On vodi kompaniju koja se zove East West Dive and Salvage iz Melburna, koja se bavi uranjanjem u različita okruženja u kojima nema vazduha. Jedno od takvih okruženje su kanalizacije. 

Zdravo Brendane. Zašto ovo radiš?

Ovime se bavim zato što u mi u Australiji ne obrađujemo naše otpadne vode hemikalijama. Mi bakterijom razbijamo čvrste materije tako što ih gaziramo pomoću velikih mašina za mješanje, i to 24 sata dnevno. To je veoma agresivno okruženje, a dijelovi koji se pomjeraju se stalno kvare.

Pa šta se ovde pokvarilo?

Jedan od motora. Svi motori su u ovim jezerima, tako da ne postoji drugi način da im se pristupi osim da se uđe unutra. A dole je sve crno, tako da moramo da radimo po osjećaju. Kanalizacione farme slikaju na hiljade fotografija ovog mjesta prije nego što napune jezera, pa ih mi pažljivo proučimo prije nego što uđemo. Gnjurac onda popravlja u mraku tako što razgovara sa momcima koji su na površini. Oprema za ronjenje je povezana pomoću radija, tako da možemo da dajemo uputstva u realnom vremenu.

To zvuči kao greška u dizajnu. Zar ne bi trebalo da postoji lakši način?

Ah, mnogi bi to pomislili, ali to je ono što mi omogućuje posao. Moram nekako da zaradim novac za bivšu ženu.

Pa kako je to kada si dole?

Potpuno je crno, i moraš više da hodaš nego da plivaš. Nema smrada. Sav tvoj vazduh je u boci, tako da zapravo gore prolaze momci koji te dekontaminiraju kada izađeš.

Da li si se ikada osjetio klaustrofobično?

Ne, ne bih se bavio time da je tako. Moraš da prođeš dvije godine treninga pre nego što postaneš gnjurac, a u tom periodu otpada svako ko je klaustrofobičan. Također, možemo da sprovedemo i muziku kroz radio sistem opreme. Puštamo momcima ono što žele da slušaju. To ih čini sretnim.

I šta si naučio o izmetu?

Zlatno-braon boje je - niko ne želi da je dodirne, tako da su pare bolje. A i svakakve stvari završavaju dole. Mnogo kondoma, mnogo donjeg veša starijih muškaraca. Mislim da ih u staračkim domovima posle nesreće puste niz WC šolju. I da, ljudi ne žvaću kukuruz.

Da li si se ikada razbolio posle posla?

Ne, ali ću reći da ima nečega u vezi sa piletinom. Ne dajemo ljudima da zarone ako su jeli piletinu. Svaki put kada se nekome dese mlazevi, mi ponovo prođemo kroz cijeli proces, i uvijek se ispostavi da su jeli piletinu prije nego što su zaronili. Ne znam zašto, ali piletina i kanalizacija ne idu zajedno. Zovemo je prljava ptica, rekao je ovaj Australac za Vice.

A kako se generalno osjećaš kada je u pitanju hrana poslije cjelodnevnog ronjena?

U redu je. Proceš čišćenja i dekontaminacije je nevjerovatno temeljan. Kao što sam već rekao, momci koji te čiste imaju najgori posao. To što ulaziš u kanalizaciju, ne izlaže te kanalizaciji.

Kako to objašnjavaš ženama u svom životu?

Pravo da ti kažem, to je odlična rečenica za barenje. Također, uglavnom ne govorim ljudima čime se bavim dok ih ne upoznam.

Da li je to zbog toga što imaš najgori posao na svijetu?

Ne, to je zbog toga što oni ne razumiju. Ja svoj posao volim i tako je oduvijek. Strastveni sam ronilac od ranije, a mehaničar sam. Ni dan u životu nisam radio jer kombinujem sve svoje strasti. Svi to radimo. Nijedan posao ne možeš da radiš dobro ako ga ne voliš.