<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

20 genijalnih koraka da uštediš vrijeme i živce

Svi u nekom trenutku ostanemo bez energije i vremena da obavimo sve stvari koje smo planirali tokom dana. Na svu sreću, postoje brojne tehnike koje će ti pomoći da podigneš svoju produktivnost, a mi smo izdvojili one najbolje.

25. august 2016, 12:00

 1. Odluči šta je važno jer za 5 godina, 80 odsto onoga što uradiš danas verovatno neće biti bitno.

2. Spavaj, dobro se hrani i vežbaj jer ćeš tako povećati fokus, motivaciju i imaćeš više energije.

3. Pravilo 2 minuta: Ako možeš da uradiš nešto za 2 minuta (pošalješ mejl ili obaviš neki zadatak), uradi to odmah. Izgubićeš znatno više vremena ako to ostaviš za kasnije.

4. Pravilo 5 minuta: Ovo je najbolji lek protiv odugovlačenja i odlaganja. Neka tvoj cilj ne bude da završiš neki veliki i zastrašujuć zadatak, nego to da radiš na njemu samo 5 minuta. Vrlo brzo ćeš otkriti da će se u većini situacija to vreme produžiti kada uhvatiš ritam – i posao će biti obavljen.

5. Sajnfeldov lanac produktivnosti: Ako želiš da uspeš u nečemu, radi to svaki dan.

6. Male navike: Ovo je povezano sa pravilom 5 minuta i pomoći će ti da brzo stvoriš dobre navike.

7. Pamćenje nije svemoćno: Izbaci sve iz glave, čak iako si genije. Zapisuj stvari.

8. Rutina je bolja od bilo kog alata: Potrebna ti je disciplina, a to znači dve stvari – isplaniraj ceo dan ujutro i svakoga dana pravi kratke beleške. Ovo će ti sačuvati razum, znaćeš šta su ti prioriteti, izbeći ćeš bavljenje bespotrebnim stvarima i raditi ono što je bitno. Ovo će ti uštedeti sate.

9. Borba sa vremenom: Odvoj 30 minuta koje ćeš posvetiti samo trenutnom zadatku ili obavezi. Zaboravi na sve ostalo – telefone, mejlove, Fejsbuk, ćaskanje sa ljudima... Fokusiraj se samo na jednu stvar i ni na šta drugo.

10. Uvek nosi slušalice: Ne moraš da slušaš muziku, ali ćeš tako odvratiti ljude od toga da ti prilaze i započinju trivijalne razgovore koji će ti samo oduzeti dragoceno vreme.

11. Odgovaranje na mejlove i prazan inboks: Ne čitaj mejlove čim otvoriš oči i ne čitaj ih uveče. Pokušaj da otvaraš mejl samo 3 puta dnevno u 11, 14 i 15 časova. Mejl nije lista obaveza. Čisti ga – svaka poruka bi trebalo da bude određena akcija ili odmah obrisana.

12. Isto važi i za telefonske razgovore: Drži isključen zvuk na telefonu i odgovaraj na pozive i poruke kada se sakupi više njih jer se vrlo lako može desiti da će te zvati nekoliko ljudi sa istim pitanjem.

13. Male obaveze takođe rešavaj u grupama.

14. MI3: Odredi tri najvažnija zadatka, ili alternativu – moram, trebalo bi, mogao bih. Najvažniju stvar započni odmah ujutro.

15. Snaga volje je ograničena: Nemoj misliti da će te snaga volje izvući iz problema. Donosi važne odluke ujutro, a sve ostale stvari automatizuj u što većoj meri ili delegiraj ako možeš.

16. Najmoćnija stvar: Uvek zapitaj sebe šta je najmoćnija stvar koju možeš odmah da uradiš – onda upotrebi pravilo broj 4.

17. Pritisak može da učini čuda: Nagrađuj sebe ili druge za obavljen zadatak, posebno ako je u pitanju bilo nešto stresno.

18. Odvoj vreme za opuštanje: Mozgu je potreban odmor, a nekad i najgluplja komedija može da učini ono što ni najpametnije knjige i seminari ne mogu.

19. Briši. Reci NE. Ignoriši: Mnogi će te mrzeti zbog ovoga, ali ćeš imati više vremena da se baviš važnim stvarima. Da li misliš da će usluga nekome do koga ti nije stalo biti bitna za 20 godina? Neće, kao ni osećaj plitkog samozadovoljstva koje je proisteklo iz toga.

20. Fejkuj nesposobnost: To je diplomatski način da upotrebiš prethodno pravilo.

Život je previše kratak da bismo ga bacali na gluposti i nepotrebne brige.