<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Italijani oplakuju najmanje 250 žrtava: Među mrtvima puno djece, spasioci traže preživjele

Katastrofalan zemljotres

Civilna zaštita Italije sinoć je objavila zadnji izvještaj o katastrofalnom zemljotresu koji je pogodio centralnu Italiju - 250 mrtvih i 365 povrijeđenih primljenih u bolnicu.

26. august 2016, 12:00

Stotine preživjelih u četvrtak su i dalje očekivale povratak kući u najpogođenija sela, a većina ih je tražila trajnije rješenje nakon prve noći provedene pod vedrim nebom, u šatoru civilne zaštite ili u svom automobilu. 


Desetine manjih zemljotresa osjetili su se u četvrtak tokom noći i ujutro, a jači zemljotres koji se osjetio oko 14.30 sati potaknuo je strah za preživjele i zabrinutost spasilaca koji su u Amatriceu morali prekinuti potragu kada se pokraj njih srušio dio zida.

Hiljade volontera i profesionalaca ispod ruševina su i jučer i dalje tragali za najmanjim znakovima života. Zadnji preživjeli nakon potresa u Aquili 2009. spašen je 72 sata nakon katastrofe.

Više od 24 sati nakon tragedije, postavljaju se pitanja o razlozima tolikog broja poginulih na području koje je razmjerno slabo naseljeno i na kojemu su isključivo sela.