<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Đorđe trbuhom za kruhom došao u Banjaluku, Nenad ga primio kod sebe

Đorđe Krčmar (21) iz Janje auto-stopom se zaputio u Banjaluku, trbuhom za kruhom, a promrzlog i gladnog pored Vrbasa pronašao ga je vršnjak Nenad Vrljanović.

27. august 2016, 12:00

Đorđe je rodom iz Janje, gdje je u trošnoj kući živio sa dedom i izdržavao ih radeći na nadnicu. Starac je preminuo prije tri mjeseca, a Đorđe ostao bez jedinog oslonca u životu i razloga da se zadrži u tom mjestu.

Bez dinara u džepu, zaputio se u Banjaluku, gdje su njegovi prijatelji iz srednjoškolskih dana.

“U Banjaluku sam se zaputio da tražim posao pekara, jer sam se za to i školovao. Ovo je grad koji nudi više mogućnosti i nadam se da ću i uspjeti”, rekao je Đorđe.

Ovaj mladić je dijete poginulog borca. Odrastao je u banjalučkom Domu za nezbrinutu djecu „Rada Vranješević“, jer ga je kada je imao sedam godina majka napustila i udala se u Ugljevik.

Đorđu tata poginuo u ratu, majka ga napustila

“Čujemo se ponekad, ali njen novi muž ne dozvoljava da budem sa njima. Ja to i ne želim, nego da se brinem sam o sebi”, kaže Đorđe i dodaje da je još juče tražio posao, ali bez uspjeha. Ipak, ne gubi nadu da će mu neko dati priliku da zaradi svoj hljeb.

Đorđe priča da je u Banjaluci najprije obišao Dom i potražio drugare, ali je znao da tu ne može ostati. Noć je proveo u kućici kod Vrućice, u banjalučkom naselju Srpske Toplice, gdje ga je vršnjak Nenad Vrljanović juče ujutro zatekao promrzlog i gladnog, piše EuroBlic.

“Na sebi je imao mokar šorc i majicu, kašljao je, povraćao i izgledao dosta loše. Nije imao ni ličnu kartu, ni zdravstvenu knjižicu. Doveo sam ga u svoju kuću, a zatim odveo ljekaru i kupio mu lijekove, jer se ispostavilo da ima stomačni virus”, ispričao je Vrljanović koji je odlučan da Đorđu pomogne da nađe posao i stan.

Nenad i Djordje 1

Nenad je, takođe, nezaposlen i radi samo povremeno, ali je vršnjaku platio pregled i dao topao smještaj.

“Večeras se spremamo da sjednemo u kola i obilazimo pekare, dok ne nađemo vlasnika voljnog da Đorđu da šansu da se dokaže. Juče nismo imali sreće, ali ne odustajemo”, priča Nenad.

Na potezu humanost Banjaluke i RS

Nenad Vrljanović je svoju humanost dokazao, kada je u kuću primio nepoznatog, bolesnog vršnjaka, bez ijednog dokumenta.

Sada je na potezu Banjaluka da pokaže svoju humanost i da pomogne mladiću da stane na noge i zaradi za svoju egzistenciju.

Komentari (0)

NAPOMENA: Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego što budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Morate biti logovani da bi komentarisali članak.