<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Erdogan: Moj narod želi smrtnu kaznu, zar ne?

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan na Mitingu bratstva, jedinstva i zajedništva u Gaziantepu izjavio je kako će terorizam biti uništen u korijenu.

29. august 2016, 12:00

 Erdogan je na mitingu govorio o smrtnoj kazni, organizaciji FETO, ali i borbi protiv terorizma. On je pored toga u Gaziantep došao kako bi izrazio svoje saučešće porodicama stradalih 20. augusta, kada je 14-godišnje dijete izvelo napad u kojem su poginule 54 osobe, od toga 34 djece, a ranjene su 94 osobe, 44 djece.

“Napad je bio divljački”, rekao je Erdogan koji je kazao kako će zasigurno oni koji koriste djecu da ubijaju nevini narod, djecu, bebe - platiti cijenu.

Narod koji se okupio na mitingu uzvikivao je “želimo smrtnu kaznu”.

“Moj narod želi smrtnu kaznu, zar ne? Ko će donijeti odluku o tome? Velika narodna skupština Turske. U njoj su vaši predstavnici. Ovaj vaš zahtjev sam im poslao i danas ponovo šaljem. Trebaju razgovarati o tome i nakon toga odlučiti. Kad odluka dođe do mene, govorim svoje mišljenje, odobrit ću tu odluku”, izjavio je Erdogan.

On je podsjetio kako su u pokušaju vojnog udara 241 osobe poginule.

“Oni koji su ubili toliko naših građana, šetat će ili će biti u zatvorima. Braćo, danas u velikom dijelu svijeta još uvijek postoji smrtna kazna. Osim na teritoriji Evrope”, dodao je turski predsjednik Erdogan.

Predsjednik Erdogan kazao je kako se neće tolerirati aktivnosti nijedne terorističke organizacije u granicama Turske, niti u njihovoj blizini.

“Naše akcije protiv separatističke organizacije bit će nastavljene. Dat ćemo doprinos naporima da se ISIS očisti iz Sirije i Iraka. Zbog toga smo u Jarablusu. Ako treba, nećemo bježati ni od preuzimanja iste odgovornosti i na drugim područjima. Istu odlučnost imamo i kada je riječ o sirijskom ogranku terorističke organizacije PKK, PYD. Nastavit ćemo borbu dok ne iskorijenimo ovu terorističku organizaciju”, istakao je Erdogan.

Govorio je i o vođi organizacije Fetullahci (FETO) Fethullahu Gulenu.

“Obraćam se svima u svim državnim institucijama, ako ima vas koji idete za šarlatanom iz Pennsylvanije, prestanite s tim. Ako niste prestali, obraćam se našem narodu, ako znate za one koji ga slijede, prijavite ih policiji i tužilaštvima, da uradimo potrebno”, poručio je turski predsjednik koji je podsjetio kako je u pokušaju vojnog udara u Turskoj izvedenom 15. jula napadnuto nekoliko institucija, a ranjeno je i više od 2.000 ljudi.