<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Referendum: Počele pripreme i u Srebrenici

Republička komisija za sprovođenje referenduma o Danu Republike u Republici Srpskoj, odlučila je o imenovanju gradskih i opštinskih Komisija za sprovođenje referenduma na teritoriji cijele Republike Srpske, a odluka o tome biće objavljena u Službenom glasniku Srpske.

29. august 2016, 12:00

Formirana je i Komisija u Srebrenici, bez obzira na namjeru načelnika opštine Ćamila Durakovića, da spriječi formiranje Komisije u ovoj opštini. 
Prema riječima predsjednika Komisije Siniše Karana sljedeći korak je formiranje glasačkih odbora i štampanje glasačkog materijala.

Takođe, Komisija je utvrdila i visinu naknade za članove Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike u visini prosječne plate u Srpskoj.

Karan je najavio da će na narednoj sjednici Komisije, koja će biti održana za sedam dana, prisustvovati i svi predsjednici gradskih i opštinskih komisija, prenijeli su banjalučki mediji.

Referendum o Danu Republike u Republici Srpskoj, prema odluci Narodne skupštine Republike Srpske, biće održan 25. septembra.

Duraković je izjavio da je Komisija Republike Srpske za sprovođenje referenduma formirala opštinsku komisiju za Srebrenicu bez ikakve saradnje sa opštinskom administracijom, te je na taj način, kako smatra, uvela svojevrstan presedan, jer članove komisije nisu predložili legitimni opštinski organi već koalicija srpskih stranaka "Zajedno za Srebrenicu", formirana za potrebe ovogodišnjih lokalnih izbora. 

Opštnska komisija u Srebrenici formirana je bez učešća  probosanskog bloka, odnosno stranke koje ni u skupštini opštine nemaju natpolovičnu većinu. 

"Ne znam na osnovu čega neka jednonacionalna koalicija smatra da bez izbornog legitimiteta može nametati svoja rješenja svim građanima Srebrenice. Stvar je još ozbiljnija ako uzmemo u obzir da je koalicija 'Zajedno za Srebrenicu' zvanično registrovana u službenim prostorijama Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Banjaluci", rekao je Duraković.

Tvrdi da sastav komisije nije čak ni prijedlog srpskog naroda već da je ovu komisiju sam sebi formirao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. 

Kako je istakao, Dodik je do sada kršio Ustav Bosne i Hercegovine, a u trenutku formiranja opštinske komisije u Srebrenici prekršio je i Ustav Republike Srpske, ali i sva osnovna pravila demokratije. 

Poručio je i da "lažna komisija" ne može računati ni na kakvu saradnju sa opštinskom administracijom Srebrenice.