<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ruski naučnici tajili otkriće signala iz svemira, SETI radi na potvrdi

Grupa ruskih astronoma detektovala je jaki radiosignal koji, čini se, dolazi iz solarnog sistema čija je zvijezda slična našem suncu.

30. august 2016, 12:00

Kako bi se bolje razumjela prava priroda radiosignala naučnici će ga morati detektovati bar još jednom, a šanse za to su nažalost vrlo male.
Astronomi su prvi signal detektovali koristeći radioteleskop RATAN-600 u jugozapadnoj Rusiji. Podaci govore kako je signal došao iz pravca zvijezde HD164595 koja se nalazi na oko 95 svjetlosnih godina od Zemlje.

Sistem je intrigantan jer ga čini zvijezda veličine našeg sunca, a poznato je da oko nje kruži najmanje jedna planeta. Ruku na srce, dotična planeta se nalazi u izuzetno niskoj orbiti, manjoj od Merkurove, što je ne kvalifikuje kao potencijalno mjesto sa inteligentnim životom. Upravo zbog toga naučnici razmišljaju u pravcu postojanja drugih planeta oko zvijezde HD164595 koje još uvijek nismo otkrili.

Ruski radioteleskop koji je 2015. otkrio zanimljiv signal
Ruski radioteleskop koji je 2015. otkrio zanimljiv signal


Ipak, direktor Centra SETI (Search for Extraterrestrial Inteligence – Potraga za vanzemaljskom inteligencijom) Seth Shostak kaže kako su mali zeleni malo vjerovatni te da radiosignali mogu biti rezultat drugih prirodnih pojava.

Da stvar bude gora, ruski astronomi su tajili svoj pronalazak godinu dana što predstavlja presedan u radu potrage za vanzemaljskim signalima. Samim tim, ponovna detekcija radiosignala postaje još manje vjerovatna.

Iako radiosignal može doći sa tijela kao što su pulsari, Rusi i SETI ipak rade na pokušaju novog detektovanja uz pomoć velikog broja radioteleskopa uključujući Allen Telescope Array.