<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Italijan tvrdi da je konačno rešio misteriju Atlantide

Jedan italijanski novinar smatra da je rešio misteriju Atlantide, mitskog ostrva koje je prvi put pomenuo grčki filozof Platon u četvrtom veku pre nove ere.

30. august 2016, 12:00

Serđo Frau, pisac “Herkulesovih stubova” rekao je za Sputnik Italia da je trag ka rešenju zagonetke lokacija tih stubova, koji su prvi put opisani u antičko doba i koji se povezuju sa Gibraltarskim moreuzom.
Frau veruje da su Herkulesovi stubovi zapravo bili smešteni u Sicilijanskom moreuzu, a ne kod Gibraltara. 

“Platon je govorio o ostrvu Atlas, tamo gde se uzdigla grčka civilizacija. Atlas je imao brata Prometeja, koji je živeo zavezan za stenu na Kavkazu. Dakle, postojao je jedan brat koji je živeo u planinama gde sunce izlazi i jedan koji je živeo usred mora gde sunce zalazi”, objasnio je Frau. 

“Prema Platonovim dijalozima, prvo što vidimo u Sicilijanskom moreuzu je Sardinija. Platon kaže da je ‘prva stvar s druge strane Herkulesocvih stubova ogromno ostrvo, s kog možete doći do drugih ostrva”. 

Reč je o Platonovim dijalozima “Timej” napisanim oko 360. godine pre nove ere u kojima piše o “moćnoj sili koja je izronila iz Atlantskog okeana iz ostrva koje se nalazi ispred moreuza pored Herkulesovih stubova”. Ostrvo je bilo “veće od Libije i Azije zajedno”, pisao je filozof. 

Frau kaže da je koristio dronove da istraži Sardiniju i pronašao dokaze koji se poklapaju s Platonovim opisom. 

“Počeo sam da proučavam Sardiniju na drugačiji način i primetio da je na obali na kojoj je možda nekad došlo do cunamija, bilo mnogo Nuraga, megalita karakterističnih za to ostrvo, koji su bili zakopani. Etore Tronci i ja smo radili na ovom istraživanju tri godine. Tronci je pronašao na stotine zakopanih Nuraga u provinciji Medio Kampidano i prvi put otkrio ovu katastrofu”, kaže Frau. 

Istraživač kaže da je njegova teorija privukla pažnju UNESCO i Italijanske akademije nauka. Pozvao je istraživače da obrate pažnju na Sardiniju i vlasti ostrva da bolje brinu o njegovom nasleđu. 

Frau je samo jedan od istraživača koji su se bavili otkrivanjem stvarne lokacije Atlantide. Prema mišljenju nemačkog istraživača Majkla Habnera, ostrvo koje je Platon opisivao, nalazilo se u današnjem Maroku, južno od Kazablanke. Drugi veruju da je Platon opisivao Santorini na kom je vulkanska erupcija 1500. godine pre nove ere uništila Minojsku civilizaciju.