<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BiH sutra potpisuje sporazum sa EUROPOL-om, važan korak ka većoj sigurnosti

Nakon nekoliko mjeseci pregovaranja i usaglašavanja svih nivoa u BiH, naša država će sutra konačno potpisati sporazum sa Uredom Evropske policije (EUROPOL).

30. august 2016, 12:00

Ovaj sporazum predstavlja važan korak ka uvezivanju BiH sa evropskim obavještajno sigurnosnim agencijama, a naročito kada je u pitanju saradnja u borbi protiv terorizma i teškog kriminala.
Informaciju o sutrašnjem potpisivanju sporazuma sa EUROPOL-om za Klix.ba je potvrdio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Sporazum će omogućiti će razmjenu operativnih podataka između BiH i policija zemalja članica EUROPOL-a, uključujući i lične podatke o osumnjičenim osobama.

BiH je do sada bila jedina zemlja u regionu koja nije imala potpisan sporazum sa EUROPOL-om, a. Sporazum je trebao biti potpisan još u februaru ove godine, ali je to odgođeno zbog nepostojanja koncenzusa o jedinstvenoj kontakz adresi sa EUROPOL-om. što će biti Ministarstvo sigurnosti BiH.

Svečano potpisivanje sporazuma i konferencija za medije bit će održana u 9:30 sati u zgradi Vijeća ministara BiH.