<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kalifornijski masakr: Ovo je priča o genocidu nad američkim urođenicima

Duboko uvreženo mišljenje u Kaliforniji 19. veka bilo je da sve Indijance treba pod hitno istrebiti

31. august 2016, 12:00

Autor knjige "Američki genocid" tvrdi da je postojala svjesna namjera Kalifornije da se riješi urođenika brutalnim metodama kao što su masovne deportacije, ropstvo i masakri.

Veliki broj knjiga bavi se sistematskim istrebljenjem kalifornijskih Indijanaca, ali ni jedna nije toliko užasavajića kao "Američki genocid" Bendžamina Medlija, profesora istorije na Kalifornijskom Univerzitetu.

U knjizi se procenjuje da je između 9.000 i 16.000 Indijanaca ubijeno od strane milicija i državnih vojnika između 1846. i 1873. godine. Medli je ovaj zločin okarakterisao kao "organizovano uništenje" miroljubivih urođeničkih naroda.

"Izračunao sam broj mrtvih na osnovu konzervativnijih procena. Nisam želio da me optuže za pretjerivanje", rekao je Medli.

Autor tvrdi da je postojala svjesna namjera Kalifornije da se riješi urođenika brutalnim metodama kao što su masovne deportacije, ropstvo i masakri. On smatra da to što se desilo kalifornijskim indijancima u potpunosti odgovara definiciji genocida, odnosno da se ni po čemu ne razlikuje od onoga što se desilo Jevrejima, Jermenima i Ruanđanima.

Medli je proveo 10 godina skupljajući podatke o zločinima nad Indijancima. Iako su zapisi bili rasuti, oni su barem bili dostupni u arhivama širom zemlje. Niko nije ni pokušavao da zataška šta se desilo. U istraživanju dokumenata, Medli je otkrio da su zločini vršeni pod pokroviteljstvom države i da je najčešće teza o rasnoj superiornosti korišćena kao opravdanje.

Duboko uvreženo mišljenje u Kaliforniji 19. veka bilo je da sve Indijance treba pod hitno istrebiti. Zbog toga ne čudi što je u masovnim egzekucijama ćesto učestvovala američka vojska.