<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Islamsku državu će prije bombi i vojske uništiti nešto drugo

Pobunjenici na jugu Sirije poslali su zapadnim medijima dokumente koje pronalaze kod ubijenih islamista...

31. august 2016, 12:00

Dokument iz administracije Islamske države do kog su došli pripadnici sirijske pobunjeničke grupe Ahmad al-Abdo pokazuje da je ID sve samo ne stabilna i snažna država.

Teritorija pod tim terorističkim pokretom pati od finansijskih malverzacija, pronevera, birokratskih problema, a uz sve to ID je stalno u strahu od infiltracije neprijateljskih špijuna. Mediji su  došli do dokumenta koji su militanti Ahmad al-Abda pronašli kod ubijenog lokalnog vojnog zapovednika ID-a na jugu Sirije. Dokument od 10. maja 2016. adresiran je na ID-ovog guvernera provincije Damask i u njemu ga službenici obaveštavaju o neuspehu kontraobaveštajne akcije u gradu Dumajr, 40 kilometara severoistočno od Damaska.

Akciju protiv brigade Ahmad al-Abdo trebao je da vodi   emir Abu Hudhaifa al-Gutani. Samo, ispostavilo se da je al-Gutani dvostruki agent. "Okupio je sve ID vojne zapovednike na tom području uz objašnjenje da će raditi na vojnom i sigurnosnom uništenju Ahmad al-Abdoa. Istovremeno, on je bio u dogovoru sa Ahmad al-Abdom da sve zapovednike pobije eksplozivnim sredstvima koja je postavio na mestu dogovorenog sastanka", navodi se u dokumentu. "Uz Božju milost, operaciju nisu uspeli izvesti".

Abu Hudhaifa je prebegao njima, prethodno uzevši 6500 dolara, kameru, plastični eksploziv, elektronske detonatore, 8,5-milimetarski pištolj, dve automatske puške tipa Saruk, 1500 metaka i sedam ručnih granata", navodi se u poražavajućem izveštaju vlastima ID-a, uz napomenu da su  militanti operaciju pokušali izvesti s onim što im je ostalo, uz vrlo slabe rezultate. Ovakav ton internih izveštaja vrlo je zanimljiv zato što su upravo obaveštajne mreže i mogućnost da kupe sve i svakoga bile poluge najsnažnije ekspanzije Islamske države 2014., pa i godinu ranije dok je organizacija još bila deo al-Kaidine organizacije al-Nusre.

Kraj poruke glasi: "Napomena: sigurnosna braća zabrinuta su zbog plata tokom svog rada u tom području." Potvrda o plati za izvesnog Abua Muslima al-Muhajira iz bataljona Fat Karjatain, kojeg je pre nekoliko meseci potpuno razbila Sirijska vojska, svedoči da je tom čoveku 25. avgusta 2015. ID obračunao platu od 50 dolara, još toliko naknade za jednu suprugu, ali i da su mu ostale prazne rubrike naknada za roditelja, seksualnu robinju, decu, vojničke bonuse i slično. Naravno, ukoliko se formular pogrešno ispuni, militantu se preti da će se njegov zahtev proveravati "u skladu sa šerijatskim zakonom".

Odeljenje za vojnike nadležano je, za snabdevanje vojnom opremom. Tako je od njega izvesni Abu Muad za učvršćivanje obrambenih linija prema Sirijskoj vojsci u provinciji Hama tražio stvari poput kamioneta s pogonom na sva četiri točka, 500 mina, GPS sistem za postavljanje mina, oklopno vozilo nakrcano eksplozivom, buldožer, antitenkovski bacač granata i slične stvari. Sve do u detalje. Administracija ID-a čini se da ima gadnih problema, a ljudi na terenu, kad ih pitate šta se događa, izrazito su uplašeni.

Tako je  emira pravosuđa zanimalo što se to događa u ID-ovom zatvoru u provinciji Damask da je tako pretrpan. Dr. Abu Šam mu je odgovorio: "Tri četvrtine tih zatvorenika tamo su provele samo nekoliko sati. Prošlog meseca nitko nije bio zatvoren duže od jedne nedelje, osim tri osobe koje vam navodim na dnu liste. Dok vam ovo pišem, u zatvoru nema više nikog." A onda objašnjava tipičnu administrativnu grešku zbog koje je došlo do spora. "Glavni problem kod dokumenta koji je poslao divan (ministarstvo) jeste to što u njemu nisu navedeni datumi puštanja na slobodu. Sledeći put ćemo dodati datume puštanja, tako da se problem više neće ponoviti", napisao je Dr. Šam u duhu preopterećenog državnog administrativnog službenika.

Izvor: Newsweek.rs