<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Torta na vrhu Triglava

Novi pohod na Triglav u organizaciji PAk Summit

Ono što ovu akciju čini još više posebnom jeste rođendanska torta sa svjećicama, koju je glavni vodič akcije Trivić nosio na sami vrh Triglava i koja je izmamila suze slavljenice.

31. august 2016, 12:00

Kako je avgust tradicionalno mjesec za uspon na najviše vrhove Balkana, tako ni ove godine nije izostao pohod na Triglav u organizaciji PAK Summit iz Banjaluke. U ovom planinarskom poduhvatu učestvovalo je 20 planinara i planinarki iz Banjaluke, Prijedora, Foče i Teslića. Predvođeni vodičima Miroslavom Trivićem, Borisom Čikićem i Markom Vranićem, oni su u kraćem vremenu od planiranog izveli zahtjevan uspon na vrh preko Planike iz Pokljuke (Rudno Polje) 1335 mnv.


Uz veoma visoke temperature, više nalik mediteranskim, a manje alpskim, do doma na Planiki stigli su u popodnevnim časovima. O usponu Trivić kaže: „Prvi dan bio je izuzetno naporan, uzevši u obzir da smo cijelu noć proveli u putu, kao i da smo taj dan od Pokljuke, odakle nam je bila i početna tačka, do samog vrha Triglava penjali preko 1500 m visinske razlike u usponu nakon čega smo se spustili 450 m do doma  Planika. Nakon što smo stigli do doma Planika, prepakovali smo opremu, stavili šljemove i povezali prusike kako bi se bezbjedno mogli popeti stjenovitim i veoma strmim dijelom staze, koji od ove tačke vodi prema vrhu Triglava. Tim je bio sastavljen od kondiciono dobro pripremljenih, iskusnih i opremljenih planinara, od kojih je samo nekolicina do tada imala iskustvo u penjanju ovako strmih uspona. Bez obzira na zahtjevnost staze, Aljažev stolp smo dosegli nakon 11 sati, što je bilo čitav sat prije planiranog vremena.“

Sve je išlo u prilog tome da se do vrha dođe već prvog dana pohoda. Iako se umor već pokazivao, a staza postajala tehnički zahtjevnija i gužva prema samom vrhu sve veća, uspon i silazak prošli su bez ikakvih problema. Lijepo vrijeme bez vjetra omogućilo je svim učesnicima da uživaju u nevjerovatnom pogledu na okolne vrhove.
Osim planinarima, vrijeme je išlo u prilog i drugim sportistima. Trivić dodaje da su isti dan imali priliku da na Vodnikovom domu 1817 mnv posmatraju prolazak kroz cilj učesnika trijatlon trke „30. CEBE Triatlon jeklenih Bohinj 2016“, koji su nakon 8 kilometara veslanja kajakom na Bohinjskom jezeru nastavili 16 kilometara biciklima do Konjšćice, odakle su planinarskim putevima trčali sve do Vodnikovog doma, gdje je bila i ciljna kapija.

Nakon veoma napornog prvog dana, uslijedio je silazak sa planine. Trivić opisuje ovaj dio staze: „Silazak sa planine planirali smo od doma Planika jednom od najljepših staza na Triglavu, preko 7 triglavskih jezera. Umorni od jučerašnjeg uspona, krenuli smo već u pola sedam ujutro prema Savici. Staza je bila izuzetno atraktivna i prolazi u početku stjenovitim padinama i siparima prema dolini jezera, nakon čega prelazi u gustu borovu šumu. Najatraktivniji dio staze počinje na vrhu Komarče, odakle puca pogled prema Savici i Bohinjskom jezeru, a staza veoma strmo obara 650m prema dolini. Ovo je bio i najzahtjevniji dio silaska sa planine, samim tim što smo već iscrpljeni nakon 8 sati pješačenja morali sići ovom strmom stazom. Nakon kompletnog uspona i silaska, zasluženo smo se spustili do Bohinjskog jezera, gdje smo se relaksirali i okupali.“


Uspon na Triglav, sa svojim izazovima, bio je novo iskustvo i nova visina za mnoge učesnike, ali i prilika da dobiju drugačiju i širu sliku o sebi i o svijetu koji nas okružuje. Riječi nisu dovoljne da dočaraju zadovoljstvo i sreću zbog uspješnog uspona, a nekoliko fotografija bolje će dočarati atmosferu i emocije učesnika. Ono što ovu akciju čini još više posebnom jeste rođendanska torta sa svjećicama, koju je glavni vodič akcije Trivić nosio na sami vrh Triglava i koja je izmamila suze slavljenice. Još jedna dobro organizovana i sadržajna akcija dokaz je da planinarenje ima dobru budućnost kod nas.