<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pala podrška Angeli Merkel

Sumrak kancelarke

Podrška njemačkih građana vladajućoj konzervativnoj koaliciji kancelarke Angele Merkel je opala, a antiimigracionoj Alternativi za Njemačku (AfD) porasla, pokazala je danas najnovija anketa.

31. august 2016, 12:00

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja agencije Forsa, vladajuća koalicija demohrišćana i socijaldemokrata ima podršku 33 posto anketiranih, što je dva procentna poena manje u odnosu na prethodnu sedmicui čak osam poena manje prema istom periodu prošle godine.
Istovremeno je podrška AfD-u porasla na 12 posto, što je drugi po veličini procenat podrške od početka godine.

Anketa, koja je sprovedena oko godinu dana uoči sljedećih saveznih izbora, ukazuje na rastuće nezadovoljstvo kancelarkom otkad je prije godinu dana donijela odluku da usvoji politiku otvorenih vrata prema izbjeglicama.

Oko milion migranata, od kojih mnogi dolaze iz ratnih zona poput Sirije, Iraka i Avganistana, stiglo je tokom prošle godine u Njemačku, što je kod građana te zemlje izazvalo strepnje oko troškova njihovog prihvata i integracije i rast podrške desničarskoj AfD.

Anketa Forse je pokazala i da je podrška svim drugim strankama ostala nepromijenjena, pa tako i Socijal-demokratskoj stranci (SPD) koja je dio vladajuće koalicije, a ima podršku 22 posto građana.

Ispitivanje javnog mnjenja je pokazalo da 62 posto građana smatra da nova strategija vlade u Berlinu, koja uključuje mjere predostrožnosti za scenarije poput terorizma, hemijskog oružja i sajber napada, uključujući pravljenje zaliha hrane i vode, bezrazložno podstiče paniku.