<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Potop Milana Bandića: Izborni prag ne prelazi nigdje, čak ni u Zagrebu

Istraživanje donijelo poražavajuće rezultate za Bandića

03. septembar 2016, 12:00

Istraživanje biračkih preferencija koje je provedeno na uzorku od tisuću ispitanika za 4. i 1. izbornu jedinicu donosi poražavajuće rezultate za gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, piše HRT.

Rezultati u 4. izbornoj jedinici

Vodeća stranka pobjedničke Domoljubne koalicije s prošlih izbora, bila bi pobjednik i sad (33 posto). Gotovo 9 posto zaostaje SDP-ov savez (24,2 posto). Most je treća opcija (7,1 posto), a potora HDSSB-u je prepolovljena (5,4 posto). HDSSB-u prijeti da iz svoje slavonske baze, koja obuhvaća Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju, u Saboru ostane samo na Branimiru Glavašu. Pad, ali manji, doživljava i opcija oko Živog zida (3,9 posto). No ne treba ih isključiti iz igre za mandat. Zbog više od 20% neodlučnih te statističke pogreške i postojeće metode preračunavanja glasova, Živi zid bi mogao HDZ-u uzeti jedno mjesto u Saboru.

U suprotnome, HDZ će dobiti jedan mandat više nego u studenome - ukupno 7. Narodnoj koaliciji potpuno isto kao i prošloj Hrvatska raste - ostaju na 5 zastupnika. Na jednom ostaje i Most. Također na jedan mandat - HDSSB. Prema Hendalovoj anketi, ni neodlučni ni statistička pogreška ni metoda preračunavanja ne može im pomoći da vrate onaj drugi mandat iz studenoga.

Rezultati u 1. izbornoj jedinici

U izbornoj jedinici koja obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Zagreba, jedina je razlika u odnosu na studeni, postotak biračke potpore. Nekom je pala više, nekom manje. Oni kojima je pala manje su prvoplasirani SDP i drugoplasirani HDZ. Lista sa Zoranom Milanovićem na čelu dobiva 34,7 %, a ona koju predvodi Andrej Plenković manje od 22,8%. Opozvani ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, kao prvi na listi i najistureniji u kampanji, nije svom Mostu uspio ni približno vratiti popularnost iz studenoga - dobijaju 9,6%. Koalicija Živog zida raste (5,2%), pa bi u novom sazivu mogla dobiti prvog zastupnika iz 1. izborne jedinice. Prema ovoj je anketi u najvećem problemu Milan Bandić (3%), koji ni u jednoj dosad obrađenoj izbornoj jedinici nije dosegnuo 5%. Tako ni u Zagrebu, gdje je isti kao bračni par iz Splita koji vodi Pametno. Bandić ovdje nema šanse osvojiti mandat unatoč 16,5% neodlučnih.

Mandate anketa ovdje predviđa četirima političkim opcijama. Najviše, i isto kao u studenome, uzet će SDP-ov savez - 7. Tri manje dobiva HDZ koji u Zagrebu koalira s HSLS-om. Dakle, ostaju na 4. Most s 3 pada na 2 zastupnika.

S tim da im je drugi mandat granični, pa bi u Saboru mogli ostati samo na Vlahi Orepiću, iz čega bi profitirao HDZ. Jedini pomak nabolje ima Jedina opcija oko Živog zida. Dosad nijedan, sad 1 zastupnik.