<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nepotizam i stranačko zapošljavanje u TK: Od čistačice do profesora najvažnija je politička podobnost

Adina Muratović je supruga ministra obrazovanja Zlatana Muratovića. Samir Alić je demobilisani borac. Adina je posao u školi dobila bez problema. Alić je, međutim, prvi put ostao bez posla u prosvjeti. Ministrova supruga je na intervjuu dobila maksimalni broj bodova.

06. septembar 2016, 12:00

 Rak rana bh. društva je nepotizam i stranačko zapošljavanje. Nema strogih zakonskih propisa koji bi to zabranili, pa političari zapošljavanje bez konkursa uglavnom koriste kao veliki plijen nakon što osvoje vlast. Godinama nevladin sektor upozorava da se ova oblast mora urediti, međutim, sve je ostalo na obećanjima vladajućih stranaka.

Adina Muratović je supruga ministra obrazovanja Zlatana Muratovića. Samir Alić je demobilisani borac. Adina je posao u školi dobila bez problema. Alić je, međutim, prvi put ostao bez posla u prosvjeti. Ministrova supruga je na intervjuu dobila maksimalni broj bodova.

“Adina je radila ovdje, ostavila je na mene poseban dojam. Resorno ministarstvo raspiše konkurs. Raspisali su ga i u ovom slučaju”, kaže Rabija Sadiković, direktorica OŠ “Mehmedbeg Kapetanović Ljubušak” Srnice-Gradačac.

Samir Alić branio je državu. Danas je na birou. Urgencije Ministarstva za boračka pitanja nisu mu pomogle da dobije posao.

“Intervju je politička igra. On se, jednostavno, zloupotrebljava u namještanju, u političke svrhe, zapošljavanja podobnih”, tvrdi Alić.

Ipak, ministrova supruga morala je proći konkursnu proceduru. Za razliku od nje, supruge zastupnika u Kantonalnoj skupštini nisu morale. Naime, zastupnici Asmir Hasić, Mirsad Selimović i Nedžad Hamzić zaposlili su supruge bez konkursa u Kantonalni zavod za zapošljavanje, BKC Tuzla i Elektrodistribuciju. Oni su i članovi skupštinske Komisije za borbu protiv korupcije.

“Smatram da nema zakonskih prepreka da nečija supruga bude zaposlena. Treba li njegova porodica biti osuđena zato što je u politici i da ona nigdje ne bude zaposlena”, navodi Hasić, inače predsjednik Komisije za borbu protiv korupcije Skupštine TK-a.

Najdrastičniji primjer stranačkog zapošljavanja i nepotizma zabilježen je na UKC-u Tuzla i kantonalnim zavodima za zapošljavanje i zdravstveno osiguranje, gdje je bez konkursa zaposleno 216 osoba. Predmet je to istrage Kantonalnog tužilaštva.

“Prema pravilniku, može zaposliti po konkursu, po evidenciji Zavoda za zapošljavanje i može direktnim konkursom. Za detalje pitajte javne zdravstvene ustanove”, poručuje ministar zdravstva TK-a Bahrudin Hadžiefendić.

Nepostojanje strogih zakonskih propisa koji bi rigorozno kaznili političare za zloupotrebu položaja i sukob interesa tokom zapošljavanja u javnim ustanovama i preduzećima, zapravo je jedna od brojinih privilegija stanaka na vlasti koje to obilato koriste.

“U BiH i u Tuzlanskom kantonu, nažalost, simptomatično je da od čistačice do profesora na fakultetu za zapošljavanje je najvažnija politička podobnost”, ocjenjuje politički analitičar Vedad Pašić.

Naštimani konkurs ili bez konkursa – svejedno je. Sve je, opet, po zakonu.