<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Minel Abaz: Pogledajte im samo plakate- mali izbori a velike teme (FOTO)

Osvrt

Prvi dan kampanje, 2. septembra sam imao tu nesreću izaći iz kuće i provozati se tramvajem kroz Sarajevo

07. septembar 2016, 12:00

Kampanja je počela.  I prije početka, ali sada i oficijelno. Dvadeset i šest godina od prvih izbora, i četiri godine od prošlih lokalnih, a kampanja hmm - agresivna ili promašena kao i sve prethodne.

Prvi dan kampanje, 2. septembra sam imao tu nesreću izaći iz kuće i provozati se tramvajem kroz Sarajevo.  Na sreću veoma kratko jer sam vikend proveo van grada i van dosega kampanje. Ipak, ostatak mjeseca ću provesti tu pa ću svjedočiti zahuktavanju, štandovima, upaljačima, olovkama i drugim neinventivnostima. No pogledajmo ukratko šta nam donosi početak kampanje.

Prvi plakati koje sam opazio bili su plakati SDA. Pored glavne ceste, ispred nekadašnjeg doma penzionera. Kao i u rubrici/odjeljku „Izbori 2016“ na njihovoj oficijelnoj web stranici, tako ničega nema ni na njihovim plakatima. Osim jednog velikog kvadratića i natpisa ZA. Što me je neodoljivo podsjetilo na kampanju homofobne, kleru bliske udruge „U ime obitelji“ i njihove akcije za promjenu hrvatskog Ustava uvođenjem odredbe prema kojoj se brak eksplicitno definira kao zajednica muškarca i žene i time implicitno zatvara mogućnost sklapanja istospolnih brakova.



Ako se prisjetimo sličnih problematičnih ( da ne kažemo homofobnih) izjava Amile Alikadić-Husović i Bakira Izetbegovića iz avgusta i oktobra 2008. godine, i predsjednika SPUS-a Harisa Zahiragića ove godine vidjećemo da između udruge U ime obitelji i SDA nema neke razlike. Tadašnja poslanica u Parlamentu FBiH, slično kao i Haris Zahiragić ove godine, izjavljuje za homoseksualce da su bolesni i „da tim ljudima treba pomoći“ (Magazin BH Dani, br.585, str.25, 29.08.2008), dok Bakir Izetbegović izjavljuje da „ne treba tu stvar popularisat, prikazivati je kao bezazlenu...to je stvar koja se proširi, ako je pustite.“ (Magazin START, br.257, str.50, 14.10.2008)

Tik do ovih prvih, i lokacijski ali i politički i ekonomski stoje plakati koalicijskog partnera SDA, SBB – Saveza za Bolju Budućnost.

Na plakatu su uz narod, i garantuju stabilnost. U stvarnosti ne znam kako uz narod može biti stranka bošnjačkog Donald Trumpa, i kakvu stabilnost može garantovati koalicijski partner SDA, stranka čovjeka koji je uhapšen radi ometanja pravde, odnosno radi pritiska na svjedoke. Stabilnost za nepravdu, kapital i za status quo sigurno. Za narod sigurno ne.

Lud, zbunjen i kako reče Mustafa Nadarević u njihovom predizbornom videu „ima neko normalan“. Na suprotnoj strani političkog spektra, i na drugoj strani ulice stoji plakat SDP BiH. SDP BiH ove godine ima slogan „Za sve nas“. Vjerujem da je namjera ove parole da pokaže to da je SDP BiH stranka za sve građanke i građane, neovisno od njihove etničke, nacionalne, vjerske, seksualne i druge pripadnosti. I razumljivo kada se radi o stranci lijevog centra. Ali kakve veze ima to sa lokalnim izborima i problemima lokalne zajednice? Nema baš nikakve.



No, to im može biti pouka za ubuduće – SDP BiH se mora otvoriti i jačati u područjima na kojima živi većinsko hrvatsko stanovništvo i prema Republici Srpskoj. U društveno-ekonomskom, ideološkom, SDP se ne može i ne treba boriti za sve i tu mora odbaciti klijentelizam Zlatka Lagumdžije; ne može se biti na strani i poslodavca/privatnika i radnika  – već se mora i treba boriti za obespravljene i potlačene, „za slobodu od eksploatacije od strane vlasnika sredstava za proizvodnju“.

Pobjednik u neinventivnosti ove godine je Stranka za BiH. Njihova parola je Glasaj i promijeni. Vjerujem da se izborima nešto i može promjeniti kada postoji stvarna alternativna snaga, ali zar stranka koja je propala na opštim izborima 2010. godine, i koja ne predstavlja nikakav faktor u sadašnjem političkom životu stvarno za sebe misli da je promjena?

Kao što vidimo, iz navedenih primjera nema govora o lokalnim pitanjima, kao što su javni prevoz, zelene površine, stambena i komunalna politika, prostorna i urbanistička politika, i nešto veoma aktuelno za Sarajevo u posljednje vrijeme – vodosnadbijevanje i utvrđivanje politike upravljanja prirodnim resursima jedinice lokalne samouprave.

To samo govori o strankama i njihovoj politici. Ali i o nivou nezainteresovanosti kod birača.