<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Izetbegović: Ambasadori su mi garantovali da neće biti referenduma o podjeli BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je večeras u Sarajevu da su mu ambasadori SAD, Velike Britanije, Italije i Francuske u BiH danas garantovali da nema ni govora o tome da može doći do referenduma o podjeli BiH.

07. septembar 2016, 12:00

 “Ambasadori SAD, Velike Britanije, Italije, Francuske su mi danas pojasnili izjavu Savjeta za provođenje mira /PIK/. Neki misle da je velika tenzija podignuta u vezi sa ovim pitanjem, a upravo smatram da nije i da je bila potrebna da bi se shvatila sva ozbiljnost. Nažalost, nije potrebno dvoje da bi imali probleme”, rekao je Izetbegović novinarima nakon sastanka sa liderima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SBB-a Fahrudinom Radončićem.

On je dodao da je dovoljno da “jedan pravi probleme i opstrukcije, zbog čega je vrijeme da se zaustavlja”.

“Nemam utisak da se PIK povlači pred referendumom najavljenim za 25. septembar. Tokom današnjeg sastanka su insistirali da nema ni govora da će iko ikada krenuti u podjelu BiH jer će dobiti konkretan odgovor”, rekao je Izetbegović.

On od Ustavnog suda BiH očekuje da će na plenarnoj sjednici 17. septembra dati principijelan odgovor i da se neće baviti politikom.

“Kakva god da bude odluka Ustavnog suda BiH, eventualno OHR-a, mi ćemo je prihvatiti”, istakao je Izetbegović.