<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Preokret: Srpska dobija bitku oko referenduma sa Ustavnim sudom BiH?!

Ustavni sud BiH najverovatnije će na sjednici 17. septembra uvažiti zahtjev RS za preispitivanje odluke kojom je Dan RS proglasio neustavnim i time poništiti svoju prvobitnu odluku.

09. septembar 2016, 12:00

"U tom slučaju moguće su dvije opcije: prva, da međunarodna zajednica praktično "zamoli" Milorada Dodika da zarad smirivanja tenzija u BiH odustane od referenduma do konačne odluke Ustavnog suda BiH o Danu RS. Druga opcija je da međunarodna zajednica zabrani održavanje referenduma 25. septembra", kaže za"EuroBlic" izvor blizak diplomatskim krugovima.
Na ovakav rasplet situacije očigledno je "spreman" i predsejdavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je prekjuče održao sastanak s ambasadorima SAD, Velike Britanije, Italije i Francuske.

Nakon tog susreta Izetbegović je dao interesantnu izjavu.

"Očekujem da će Ustavni sud na sjednici 17. septembra dati principijelan odgovor i da se neće baviti politikom. Kakva god da bude odluka Ustavnog suda BiH, ja ću je prihvatiti"; rekao je Izetbegović.

On je dodao da je od ambasadora dobio garancije da nema ni govora o tome da može doći do referenduma o podjeli BiH.

"Ambasadori su mi pojasnili izjavu Savjeta za sprovođenje mira (PIK). Neki misle da je velika tenzija podignuta u vezi sa ovim pitanjem, a upravo smatram da nije i da je bila potrebna da bi se shvatila sva ozbiljnost. Tokom sastanka su insistirali na tome da nema ni govora da će iko ikada krenuti u podjelu BiH, jer će dobiti konkretan odgovor", rekao je Izetbegović.

Da je održavanje referenduma u RS praktično na klackalici prije dva dana su za "EuroBlic" potvrdili i u najjačoj stranci u RS. Potpredsjednik SNSD Radovan Višković tada je rekao da ako Ustavni sud BiH uvaži zahtjev RS za preispitivaje odluke o Danu RS i time praktično poništi svoju raniju odluku "može se razmišljati o prolongiranju referenduma zakazanog za 25. septembar".

Istovremeno, predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman je za sarajevske medije rekao da ako sud odluči da ima elemenata za preispitivanje odluke iz novembra o Danu RS, predmet se vraća u fazu kao da odluka u novembru nije bila ni donesena.