Ministrova sramota: Djeca u neuslovnoj školi

Bijeljina

Ministrova sramota: Djeca u neuslovnoj školi

Piše: Istinito/Faktor

Prozori su ukrašeni crtežima, jer je iza poljski klozet, iz koga probija vlaga u učionicu.

 Nakon pobune roditelja medijskog izvještavanja o katastrofalnim uslovima u Osnovnoj školi 'Vuk Karadžić' u centru Bijeljine - objekat koji je u ruševnom stanju - posjetio je ministar prosvjete, Dane Malešević, u ovo doba prošle godine.

 

Tada je obećao da će nova škola, koja se zida već deset godina, biti završena do kraja ove godine:

 

"Ne znači ako ja svaki dan ne govorim šta radim, da ne tražim rješenje za školu u Ledincima. U nekoliko varijanti pokušavam da iznađem sredstva kako bi ove godine škola mogla da bude završena".

 

Lokalna zajednica je do sada u novu školu uložila oko milion i po maraka. Što je nedovoljno! I novca i interesovanja! Jer, oko 350 đaka i ovu školsku godinu započelo je u zagradi sa poljskim klozetom koji je pored ulaznih vrata, urušenim zidovima, dotrajalom stolarijom, namještajem starim preko 50 godina...

 

Iz Gradske uprave i resornog ministarstva tvrde da škola zadovoljava bezbjednosne i sanitarne uslove, ali na insistiranje da to potvrde pismeno i potkrijepe činjenično, ostali su nijemi?!

 

U razgovoru sa roditeljima i učenicima ove, kako je nazivaju, 'horor škole', saznali smo da pored svega, u toku časa učionicom često prolaze miševi, a da jedno odjeljenje nema čak ni stolice!!!

 

- Učenici jednog odjeljenja četvrtog razreda, devetogodišnjaci, u učionici nemaju stolice već klupe bez naslona (!) koje su povezane sa ‘stolom’. Kakve su se koristile neposredno nakon Drugog svjetskog rata, a već odavno su izbačene iz upotrebe. 

 

 

 

Ljekari upozoravaju na enorman porast djece sa iskrivljenom kičmom zbog preteških torbi i nepravilnog sjedenja, a naša djeca nemaju ni stolice sa naslonom! Na ovim klupama sjede više od četiri sata svakodnevno.

 

I, bez obzira na deklarativno zalaganje sa svih nivoa vlasti da se okonča agonija učenika ove škole, niko od nadležnih se nije angažovao da riješi bar problem stolica u ovom odjeljenju. Mogu da nabave nove koje bi mogli da presele u novu školu kada se izgradi ili da bar posude klupe i stolice za ovih 25 mališana - kaže jedan od razočaranih roditelja.

 

Inače, Vlada RS je odlučila da od ove školske godine u RS bude zatvoreno devet područnih odjeljenja (od kojih je jedno u Bijeljini), a da četiri centralne škole usljed manjka učenika promijeni status i postanu područna odjeljenja. Dakle, ako je učenika manje - bar je namještaja viška! Tako bi nadležni najjednostavnije mogli riješiti ovaj problem, ako hoće!

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.