<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ako Ustavni sud podlegne to će imati užasne posljedice

Faris Vehabović

Sve intenzivniji pritisci na Ustavni sud BiH da na sjednici zakazanoj za 17. septembar prihvati zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske (RS) o preispitivanju ranije donesene odluke o neustavnosti 9. januara kao dana tog entiteta, što bi, obećava predsjednik RS-a Milorad Dodik, obesmislilo održavanje referenduma i definitivno ga odgodilo, u konačnici bi mogli imati nesagledive posljedice na ustavno-pravni poredak BiH i kredibilitet Ustavnog suda BiH.

14. septembar 2016, 12:00

Donošenje odluke na osnovu političkih pritisaka bi, smatra sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i bivši sudija Ustavnog suda FBiHFaris Vehabović, bilo katastrofalno za pravni sistem naše zemlje.


''Naravno, ako postoje neki formalno-pravni problemi koje Ustavni sud BiH u zahtjevu za preispitivanje odluke eventualno nađe, to bi bila jedna sasvim druga stvar. Međutim, sama situacija i sva priča koja se vodi oko Ustavnog suda BiH, odnosno razni pritisci, stvaraju utisak daje najlakše rješenje da Ustavni sud prihvati zahtjev za preispitivanje, što bi, ponovo naglašavam, bilo pogubno za kredibilitet te institucije i mislim da bi bio početak urušavanja Ustavnog suda BiH'' - kazao je Vehabović u razgovoru za Faktor.

Donošenje politički usmjerene odluke, u ovom slučaju prihvatanje zahtjeva Narodne skupštine RS-a, sa sobom bi nosilo negativne posljedice i na ekonomiju BiH.

''Pravosuđe je temelj demokratičnosti BiH. Ako politika može utjecati na odluke sudova, a uvjerili smo se nebrojeno puta da može, onda ne možemo očekivati ništa dobro. Ne možemo očekivati ekonomski napredak, dolazak investirora koji će uložiti bilo kakav novac u BiH jer novac traži sigurnost, a ona se može osigurati samo kroz neovisne pravosudne institucije koje rade svoj posao na način da svakome presuđuje isključivo na osnovu prava i na osnovu činjenic, a ne na bilo kakvim političkim željama i pritiscima'' - objašnjava Vehabović.