<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

SMRT KOJA JE ŠOKIRALA ITALIJU Kako su četvorica muškaraca uništila život djevojke objavom njenog snimka

Italija

Nakon samoubojstva Tiziane cijela je država ostala u šoku

16. septembar 2016, 12:00



Talijanska policija ispitala je četvero muškaraca zbog sumnje da su povezani sa samoubojstvom Tiziane Cantone (31), koja se mjesecima borila da snimka na kojoj ima seksualni odnos s muškarcem bude trajno uklonjena s interneta, piše BBC.

Nesretna je 31-godišnjakinja u proljeće prošle godine poslala tu snimku svojem bivšem dečku i još trojici muškaraca kojima je vjerovala, samo da bi je oni gotovo momentalno proširili internetom. Uskoro je snimku pogledalo više od milijun osoba, a Tiziana je postala predmet sprdnje u Italiji.

Naposlijetku više nije mogla izdržati te je u utorak počinila samoubojstvo u domu svoje tetke u Mugnanu pokraj Napulja. Lokalni tužitelji odmah su otvorili istragu, a četvorica muškaraca osumnjičeni su za povredu časti i ugleda.

Nakon što se prije više od godinu dana video raširio po internetu Tiziana je dala otkaz na poslu, napustila svoj Napulj i preselila se u Toskanu. Osim toga, bila je u postupku promjene imena, ali snimka ju je pratila gdje god je otišla. Meta poruge bila je najviše zbog riječi koje izgovara u videu ("Snimaš ovo? Bravo"), a koje su postale meme te su isprintane na majicama, navlakama za mobitele itd.

U nadi da se riješi neželjene pozornosti Tiziana je na sudu zatražila da joj se ostvari pravo "da bude zaboravljena", što je na kraju i dobila. Sud je naredio da se video izbriše sa svih web stranica koje su ga objavile, kao i različitih online pretraživača. No, jednako tako je Tiziani naređeno da plati 20.000 eura, koliko je koštao cijeli sudski postupak. Lokalni mediji to su nazvali "posljednjim šamarom", piše BBC.

Nakon samoubojstva Tiziane cijela je država ostala u šoku, a u javnosti je otvorena debata o pogubnim posljedicama javnog sramoćenja mladih žena. O slučaju se oglasio čak i premijer Matteo Renzi:

 - Uglavnom se radi o kulturološkoj bitci, ali i sociološkoj i političkoj. Kao vlada možemo učiniti sve što je u našoj moći. Nasilje protiv žena nije problem koji se ne može iskorijeniti - kazao je Renzi.

Pogreb mlade djevojke prenosila je televizija RAI, a obitelj žrtve je pozvala da se napokon prestane s njezinim sramoćenjem.

 - Pozivamo pravosudni sustav da reagira kako njezina smrt ne bi bila uzaludna - prenijeli su vapaj obitelji talijanski mediji.

Izvor