<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ustavni sud danas o Danu Republike Srpske

Ustavni sud BiH na plenarnoj sjednici zakazanoj danas razmatraće zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje odluke od 26. novembra prošle godine kojom se osporavaju odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske, a koje se odnose na proslavu Dana Republike Srpske.

17. septembar 2016, 12:00

 Druga tačka dnevnog reda je informacija o izvršenju odluke od 26. novembra 2015. godine, a razmatraće se u zavisnosti od odluke koju Ustavni sud BiH donese u vezi sa prvom tačkom.

Narodna skupština Republike Srpske podnijela je u novembru prošle godine Ustavnom sudu BiH zahtjev za reviziju odluke o Danu Republike Srpske.

Ukoliko Ustavni sud BiH prihvati zahtjev za preispitivanje odluke od 26. novembra 2015. kojom je 9. januar u Zakonu o praznicima Republike Srpske proglašen neustavnim, cijeli slučaj se vraća na početak, pojašnjeno je ranije iz Ustavnog suda BiH.

U tom slučaju, ponavlja se postupak koji podrazumijeva ponovno razmatranje zahtjeva za ocjenu ustavnosti, dok nezadovoljna stranka u postupku u tom slučaju takođe može uložiti novi zahtjev za preispitivanje i takve odluke Ustavnog suda BiH.

Da bi Ustavni sud BiH donio odluku kojom prihvaća zahtjev za preispitivanje svoje ranije odluke, odnosno predmet vraća na početak, sudije se rukovode isključivo podatkom da li je u međuvremenu bilo elemenata i dokaza koji nisu bili poznati prilikom donošenja odluke, a koji su važni i mogli su uticati na eventualno drugačije rješenje.

Treća tačka plenarnog zasjedanja je zahtjev za ocjenu ustavnosti Odluke o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj, a koju je podnio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tražeći da ova odluka bude stavljena van snage.

Sjednica Ustavnog suda zakazana je za 9.30 časova.