<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Akcija ispred Zgrade Vlade RS u Banjaluci (FOTO)

CZZS

Centar za životnu sredinu izvelo je ispred Zgrade Vlade RS akciju povodom sutrašnjeg otvaranja termoelektrane Stanari.

19. septembar 2016, 12:00

Centar za životnu sredinu već pet godina prati razvoj ovog projekta, kao i drugih termoelektrana u Bosni i Hercegovini, te smo pokrenuli niz pravnih postupaka, uključujući i žalbu prema Sekretarijatu Energetske zajednice.


Nakon što je njihova žalba usvojena, ekološka dozvola je izmjenjena da bi bila usklađena sa EU LCP direktivom.

Tokom kampanje su imali više akcija, objavili su tri edukativna video spota, te više brošura vezanih za pravne, zdravstvene, ekološke i ekonomske aspekte izgradnje termoelektrana na ugalj.



Na današnjoj akciji predstavljena je zdravstvena analiza u kojoj su iznijeli procjenu o broju smrti te finansijskoj šteti koju će TE Stanari ali i druge poput TE Ugljevik te TE Ugljevik 3 prouzrokovati za vrijeme svog rada.

Igor Kalaba iz Centra za životnu sredinu izjavio je danas kako je u zdravstvenoj analizi navedeno da su nalazi ove analize zabrinjavajući.

Aktivisti Centra su tokom akcije nosili maske koje predstavljaju zaštitu od štetnosti termolektrana.

Izrađen je veliki fiskalni račun, na kojem su proračuni o smrtnosti i finansijskoj šteti koju će termoelektrana, po njima, prouzrokovati za vrijeme svog rada.

Taj račun predat je na protokolu Vlade RS i biće uručen premijerki RS Željki Cvijanović