<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan mira

21.septembar

Osnivajući Dan mira, UN ima za cilj postizanje mira u svijetu, a taj cilj želi prenijeti na sve nacije

21. septembar 2016, 12:00

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) rezolucijom iz 2001. godine, kojom se 21. septembar svake godine proglašava Međunarodnim danom mira, usvojila je i prijedlog da se na isti dan obilježava Svjetski dan prekida vatre i Dan bez nasilja ''kako bi Ujedinjene nacije, zemlje članice i cijelo čovječanstvo posvetili određeno vrijeme promoviranju ideala mira i iskazivanju posvećenosti miru pozitivnim primjerima, na sve moguće načine''.

Osnivajući Dan mira, UN ima za cilj postizanje mira u svijetu, a taj cilj želi prenijeti na sve nacije

U znak obilježavanja na ovaj dan oglašava se "Mirovno zvono" u sjedištu UN u New Yorku. Zvono je izliveno od novčića koje su donirala djeca sa svih kontinenata. Zvono je UN poklonila UN Asocijacija iz Japana i na njemu piše "Dug život apsolutnom svjetskom miru".


AKTIVNOSTI POVODOM OVOG DANA

 Povodom obilježavanja „Međunarodnog dana mira“ Nansen Dijalog Centar Prijedor organizuje manifestaciju „Međunarodnog dana mira - MIR JE NAŠ IZBOR” 21.09.2016. u periodu od 10:00 do 12:00, u Parku Zdena, Sanski Most i od 13:00 do 15:00 časova, na malom gradskom trgu u Prijedoru

NDC Prijedor od 2011. godine organizuje aktivnosti povodom obilježavanja „Međunarodnog dana mira“, a treći put, počevši 2014. godine, u zajedničkoj realizaciji aktivnosti sa projektnim saradnicima, osnovnim školama Prijedora, Oštre Luke i Sanskog Mosta. Na aktivnosti na koju su pozvane sve osnovne škole pomenutih gradova / opština, učestvuje više od 250 učenika i profesora iz deset (10) škola iz Prijedora, jedne (1) iz Oštre Luke i četiri (4) iz Sanskog Mosta.  

Gdin Steinar Bryn, osnivač i senior konsultant Nansen dijalog mreže i gdin Alfredo Zamudio, direktor Nansen centra za mir i dijalog u Lillehammer-u u Norveškoj, partneri projekta i saradnici NDC Prijedor će učestvovati u aktivnostima manifestacije. Takođe, učešće je potvrdio i gdin Peter Smith, saradnik NDC Prijedor iz "My Life Production" iz Velike Britanije.

Aktivnosti ove manifestacije biti organizovane i u Sanskom Mostu u parku Zdena u periodu od 10:00 do 12:00 časova sa učenicima i profesorima iz Prijedora, Oštre Luke i Sanskog Mosta.

V E Č E R A S, srijeda, 21.9.2016. 19 sati, Banja Luka

Jesenski razgovori u BASOC-u (Banjolučki socijalni centar), Mirka Kovačevića 4

Međunarodni dan mira: čitanje poezije -

Goran Simić, pjesnik iz Sarajeva i Darko Cvijetić, pjesnik iz Prijedora

Postrazgovor istu večer: Marina Mimoza (Mostar): Nu Jazz, Electronic, Ambient

Sutra, četvrtak, 22.9. (18h)


Gošća: Dragana Švraka, University of Florida, Gainesville