<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Izetbegović: Svijet nije ni miran, ni siguran!

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ocijenio je u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija da su mir i bezbjednost, ljudska prava i razvoj stubovi UN, ali da svijet danas nije ni miran ni siguran.

22. septembar 2016, 12:00

On je izrazio zabrinutost zbog narušavanja svjetskog mira i bezbjednosti uzrokovanim kako novim tako i starim konfliktima, posebno na Bliskom Istoku.
"Terorizam je globalna prijetnja. Nijedna država nije imuna na ovu pretnju, niti joj se ijedna država može suprotstaviti sama. Uz plimu nasilnog ekstremizma terorizam postaje sve veći izazov koji zahtijeva sveobuhvatan odgovor. Ovaj problem ne treba povezivati s ma kojom religijom, nacionalnom ili etničkom grupom", ukazao je Izetbegović, a prenijela Fena.

On je rekao da je svijet suočen s najgorom krizom prisilnih migracija od Drugog svjetskog rata i dodao da ti ljudi ne smiju biti bezlična statistika.

"Ova kriza ne zahtijeva samo humanitarnu reakciju, već i održivo političko rješenje. Zahtijeva snažnije političko liderstvo i odlučnost, kao i reorganizaciju djelovanja, i operativnih i finansijskih strategija na državnom, regionalnom i međunarodnom nivou", kazao je Izetbegović.

On je podsjetio da je BiH zemlja čije su stotine hiljada građana iskusile tragediju izgona iz vlastitih domova, zbog čega ovom pitanju pridaje veliki značaj te je izrazio nadu da će obaveze koje su države članice preuzele u okviru Agende 2030. imati istinski učinak.