<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Stotine miliona su stizale u Sarajevo, a Sarajlije trpe redukcije vode

Buka intervju: Edita Sulejmanović

Gubici koje u Sarajevu imamo na vodovodnoj mreži iznose nevjerovatnih 70%. Dakle, riječ je o dotrajaloj mreži koju je davno trebalo zamijeniti. Novca za to je itekako bilo. Stotine miliona su stizale u Sarajevo, ali se niko od vlastodržaca koje predvodi SDA nije sjetio da trajno napravi novu vodovodnu mrežu. I danas se to može uraditi sa povoljnim keditima iz evropskih fondova.

22. septembar 2016, 12:00

Edita Sulejmanović, kandidatkinja Socijaldemokratske partije za načelnicu sarajevske opštine Novi Grad pojašnjava nam razloge zbog kojih se odlučila stupiti na političku scenu, a izložila nam je i svoje viđenje rješenja problema koji najviše opterećuju građane Sarajeva - zagađenje vazduha, redukcija vode, nestanak zelenih površina i katastrofalno stanje u GRAS-u.

Zašto ste se odlučili kandidovati za načelnicu Opštine Novi Grad Sarajevo?

Iz razloga stvaranja daleko povoljnijeg ambijenta za život i razvoj koji je nužno potreban na prostoru općine gdje živim! Kao buduća načelnica, mogu mnogo toga da uradim na planu razvoja, infrastrukture, poboljšanju života mladih, nezaposlenih, ali i naših najstarijih stanovnika. Ne možemo samo pričati kako lokalna zajednica nema određene nadležnosti za primarne egzistencijalne probleme, to su samo fraze kojima se koristi aktualna vlast u našoj zemlji – od lokalnog do državnog nivoa! Moramo biti involvirani u rješavanje problema i pokazati da su mnoge floskule trenutne vlasti isključivo bježanje od rješavanja pravih problema.

Građani Sarajeva se u jesenjim i zimskim mjesecima doslovno  guše u smogu i magli. Kako biste Vi riješili problem aerozagađenja?

Trajno rješavanje problema aerozagađenja mora se raditi u koordinaciji sa drugim institucijama na većim nivoima. Općina u tom segmentu može regulacijom saobraćaja kroz smanjenje gužvi i izgradnjom kružnih tokova na mjestima gdje se stvaraju velike gužve, učiniti jako puno. Također, uspostavljanjem što većeg broja zelenih površina koje apsorbiraju smog, mogu se postići daleko povoljniji uvjeti života, kako u našoj općini, tako i u cijelom gradu i državi. U domeni urbanističkog planiranja i izdavanja dozvola za izgradnju, neophodno je propisivati, precizirati i pooštravati mjere kojima bi se došlo do smanjenja malih ložišta i kotlovnica na ugalj, a koji su najveći zagađivači u Sarajevu. U mom programu je jasno naznačeno da ću na smanjenje emisija štetnih gasova na području općine uticati mjerama subvencioniranja zagrijavanja na sunčevu energiju i postavljanjem filtera na dimnjake na objektima individualnog stanovanja. Insistirat ću na trajnom rješavanju ovog problema u koordinaciji sa Fondom za zaštitu okoliša i Hidro-meteorološkim zavodom.


Spomenuli ste povećanje broja zelenih površina. To je neophodno, smatra i većina građana jer je Sarajevo u proteklom  periodu ostalo bez brojnih zelenih površina, kao rijetko koji grad na Balkanu.

Uvijek se priča o strategijama i one uglavnom ostaju mrtvo slovo na papiru. Kao načelnica Općine Novi Grad, od prvog dana ću insistirati na usvajanju Operativnog plana za rješavanje ovog problema jer smatram da je Sarajevo u tom segmentu neiskorišteni potencijal. Ulagače ćemo privući prostorom opremljenim infrastrukturom na područjima predviđenim za privredne zone, što znači da ćemo razvijati zone na način udovoljavanja potrebama investitora za fizičkom infrastrukturom (voda, kanalizacija, električna energija, prometnice) i poslovnom (informiranje, edukacija, poslovne usluge, educirani kadar). Kao načelnica Općine Novi Grad insistirat ću na unaprijeđenju i razvoju turizma pod uvjetom očuvanja tradicije i kulturne baštine, respektirajući prirodni okoliš. Svaka kvalitetna ideja i biznis moraju biti adekvatno subvencionirani! Kredit nije poticaj, kredit je zaduženje,a moja podrška kroz budžetska sredstva Općine bit će konkretna! Realno, ostale gradske općine imaju razvijenu turističku ponudu, dok Novi Grad turistima služi samo za transport od aerodroma do centra. To moramo promijeniti! Sa druge strane, Općina Novi Grad se mora aktivnije u koordinaciji sa tijelima drugih nivoa vlasti uključiti u izradu  Plana gospodarenja otpadom! Već postojeće postrojenje za selekciju otpada u Smiljevićima nužno je upotpuniti strojevima za reciklažu, kako bi se smanjile količine otpada koji se odlaže, a samim tim započne i realizacija plana zatvaranja deponije i njeno konačno izmiještanje!

Kako da konačno prestane  redukcija vode u Kantonu Sarajevo?

Zaista je neshvatljivo da naša zemlja koja je u samom vrhu po kvaliteti pitke vode, kako zemalja regiona, pa tako i u svijetu generalno, nailazi na velike probleme redukcije i vodosnabdijevanja stanovništva. Gubici koje u Sarajevu imamo na vodovodnoj mreži iznose nevjerovatnih 70%. Dakle, riječ je o dotrajaloj mreži koju je davno trebalo zamijeniti. Novca za to je itekako bilo. Stotine miliona su stizale u Sarajevo, ali se niko od vlastodržaca koju predvodi SDA nije sjetio da trajno napravi novu vodovodnu mrežu. I danas se to može uraditi sa povoljnim keditima iz evropskih fondova. Ovaj problem bi trebalo da rješava Javno preduzeće "Vodovod i kanalizacija", čiji je Kanton potpuni vlasnik. Sa druge strane, nadležnost lokalne zajednice jeste saniranje pojedinih dijelova vodovodne i kanalizacione mreže, ali sve što se radi na tom polju mora biti u koordinaciji sa JP ViK i Vladom Kantona Sarajevo. Pitate kako da prestanu redukcije. Prestat će onoga trena kada budemo imali odgovornu kantonalnu vlast koja će naći najpovoljnije kredite i transparentno krenuti u projekat saniranja mreže i kada im interesi građana zaista budu na prvom mjestu. Bojim se da ćemo se sa ovakvom vlašću u Sarajevu još načekati.

A kako riješiti katastrofalno stanje u GRAS-u?

Kao građanka Sarajeva najprije želim reći da suosjećam sa radnicima ovoga preduzeća i njihovim porodicama jer se ti ljudi nalaze u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji, u koju su ih doveli oni koji su prodali i unakazili sve državne firme u našoj zemlji, dakle SDA oligarhijska hobotnica! Kada bi se politika SDA odmakla od GRASA, ali i mnogih drugih firmi u Bosni i Hercegovini, uvjerena sam da bi se ovaj problem mogao puno brže i efikasnije riješiti. Međutim, zapošljavanje daleko većeg broja radnika od potrebnog, vrlo mala ili nikakva ulaganja od strane Vlade KS, zapošljavanja podobnih a ne sposobnih menadžera, doveli su GRAS, nekada renomiranu i po kvaliteti usluga prepoznatljivu firmu, do predstečajne situacije, iz koje će opet koristi izvući isti oni koji su nedavno prodali dionice FDS-a. Sve dok vlastima prioritet ne bude promjena sistema naplate gdje su najveći gubicite nabavka dovoljnog broja novih vozila koji odgovaraju današnjim standardima,  neće se riješiti situacija u GRASU-u. No, bojim se da će ovaj, kao i mnogi drugi problemi sa kojima se radnici preduzeća, ali i mi građani susrećemo, ostati samo problem, a da će se za njihovo rješavanje morati sačekati neka druga vlast.


Biografija

Edita Sulejmanović je po  zanimanju magistrica vazdušnog saobraćaja, udata i majka jednog djeteta. Zaposlena je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo kao menadžer za informacionu sigurnost. Aktivna je  članica Socijaldemokratske partije i kao potpredsjednica OO SDP Novi Grad uključena u brojne aktivnosti i projekte u organizaciji SDP-a.

Razgovarala: Tatjana Čalić