<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Slovenski premijer ponovo upozorio na opasnosti ponavljanja migrantske krize

Slovenski premijer Miro Cerar u četvrtak je ponovo upozorio na opasnost obnove migrantske krize koja bi, po njegovom mišljenju, ugrozila evropsko jedinstvo.

23. septembar 2016, 12:00

Ponavljanje lanjske masovne migracijske krize ugrozilo bi EU ako države članice ne bi djelovale jedinstveno, te dovela u pitanje opstanak EU-a, ali bi uspješno rješavanje migracijskog problema i djelovanje na gašenje kriza u okolini, posebno nakon Brexita i drugih kriza u evropskom susjedstvu, pozitivno djelovalo na razvoj evropske ideje, kazao je Cerar za Slovensku televiziju.
Prema njegovim riječima, u sadašnjoj je situaciji s migrantima zatvaranje granica unutar EU-a i Schengena posve nepotrebno, ali bi Slovenija ako bi se obnovio masovni dolazak migranata balkanskom rutom djelovala odlučno i štitila svoju Schengensku granicu s Hrvatskom "jer tako zahtijevaju evropski propisi".

Ne samo da bi obnavljanje migrantske krize izazvalo zatvaranje unutrašnjih granica i međusobne svađe nego bi moglo izazvati sukobe među državama na Balkanu, ocijenio je Cerar. Cerar je kazao da su u Evropi u dvadesetom stoljeću dva puta izbili veliki sukobi zbog evropskog nejedinstva, te da vjeruje kako to iskustvo ne bi trebalo ponoviti.