<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Referendum u Gradišci: Od rekordne do zanemarljive izlaznosti građana

Izlaznost na pojedinim glasačkim mjestima u opštini Gradiška rekordna, a na pojedinim zanemarljiva.

25. septembar 2016, 12:00

Referendum o Danu Republike u Gradišci  protiče mirno. Na pojedinim glasačkim mjestima evidentna  je  gužva, dok ima i onih glasačkim mjesta gdje je izlaznost zanemarljiva.

To je možda najbolje evidentno na pet glasačkih mjesta otvorenih u Osnovnoj školi Kozarska djeca.

Ovdje su glasali mještani Kruškika i do 12 sati su izašli u velikom broju. Od registrovanih 415 građana do podne je na referendum izašlo njih 139. S druge strane mještani Obradovca, uglavnom Bošnjaci, na referendum se nisu odazvali u znatnijem broju.


“Biračko mjesto Obradovac 1 ima 839 registrovanih građana, a do 12 sati  izašlo ih je 97”, rekla nam je Duvnjak Danijela, član komisije glasačkog odbora Obradovac 1. Situacija na glasačkom mjestu Obradovac 2 bila je još lošija, ovdje je do podne na referendum izašlo četvero građana.

Slična situacija je i na glasačkom mjestu Tekija, smještenom u nekadašnjim prostorijama  gradiškog Standarda.

Registovanih građana ima 884 a do podne ih je na referendum izašlo 40.

“U MZ Tekija četvrtina stanovništva su Srbi, preostalo su Bošnjaci i većina ih živi u inostranstvu, tako da su ovi podaci o izlaznosti očekivani”, rekla je za BUKU Mičić Ankica predsjednica glasačkog odbora Tekija.


U OŠ Danilo Borković, gdje su otvorena 4 glasačka mjesta, kažu da je u 12 časova izlaznost bila 38 posto. Kako su nam ovdje rekli desetak građana su i  prije otvaranja glasačkih mjesta u 7 sati, bili pred prostorijama škole.

Podsjetimo pravo glasa u RS ima 1. 219. 399 građana i oni se izjašnjavaju na oko 1. 900 glasačkih mesta. Glasačka mesta su otvorena u 7.00 sati, a biće zatvorena u 19.00.