<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Odlična prilika: Zaradite 8,5 EURA po satu u Njemačkoj!

Rad u Njemačkoj

Svake godine raste broj studenata sa ovih prostora koji žele da ostvare solidnu zaradu, radeći u Njemačkoj, Sjedinjenim Američkim Državama, pa čak i u Dubaiju.

26. septembar 2000, 12:00

Experience agencija iz Banja Luke počinje s novom sezonom za ljeto 2017 I realizuje veći broj programa I ovu sezonu: Work and Tavel USA,Work Holiday Germany, Work in Dubai, Au pair USA, Germany, France, Austria, Kina.
“Ono što želimo izdvojiti je svakako Work Holiday Germany koji se ovo ljeto pokazao kao sjajan način da studenti ljeto provedu u Njemačkoj radeći na sezonskim poslovima u turizmu i hotelijerstvu pri tome nauče i usavrše njemački jezik, steknu internacionalno radno iskustvo i zarade“ navode iz Experience agencije za BUKU.


Kako kažu, za program može da aplicira svako ko ima status studenta i osnovno poznavanje njemačkog jezika.
„S početkom oktobra počinje i škola njemačkog jezika gdje će svi oni koji se prijave za program moći usavršiti svoje znanje i u januaru 2017.godine proći intervju s njemačkim poslodavcima kada će se intervjui i održati. Program ne zahtijeva dodatne komplikacije oko viziranja jer studenti za ovaj program ne trebaju vizu“ kaže nam Silvana Vasić iz ove agencije.

Zarade su od 8,5 eura po satu i radi se 40 sati u prosjeku.  Smještaj je kod većine poslodavaca plaćen a hranu plaćaju po dosta nižoj cijeni (ili je besplatna). Na program se ide tri mjeseca i polasci su u Maju ili Junu u zavisnosti koji mjesec studentu više odgovara.



Vladimir Spasojević, student iz Banje Luke kaže kako je na program aplicirao s djevojkom Tamarom, dobio poziciju u kuhinji jer je njegovo poznavanje njemačkog jezika bilo na A1 nivou.


„Djevojka je dobila poziciju prodaje sladoleda jer joj je njemački jezik dosta bolji. Oboje smo prezadovoljni programom, svakako idemo i sljedeće ljeto jer smo dosta unapredili svoje poznavanje jezika, zaradili lijep iznos novca te smo se zaista jako sprijateljili s svim zaposlenima i poslodavcem“ kaže Spasojević za BUKU.


Dragica Nedimović, student iz Subotice kaže kako je  kod poslodavca imala mogućnost velikog broja prekovremenih sati i prezadovoljna je zaradom.

„Idem ponovo i ovu godinu. Poslodavci su nam na kraju programa pripremili oproštajnu večeru te smo dobili mnoštvo pokona. Rekli su mi da sada imam i novi dom. Ovo je sjajan program i potrudit ću se da ga prenesem svima jer smatram da je odlična prilika. Njemačka je jako blizu, naučiti novi jezik je više nego potrebno a uz to zaraditi novac koji je više od onoga što sam očekivala je sjajno“ navodi Dragica Nedimović



Pored spomenutog programa za rad u Njemačkoj, našim mladim ljudim nudi se i Work and Travel USA program,  od strane amerčkog State Departamente i koji se više od decenije sprovodi na prostoru Bosne i Hercegovine.


Prijave na program su počele i u ovom mjesecu daje se popust na prijavu u iznosu od 90%!

„Aplicirati mogu redovni studenti koji redovno polažu ispite na fakultetu i imaju komunikacijsko poznavanje engleskog jezika. Također se u Experience agencijama održavaju pripreme i časovi engleskog jezika kako bi se studenti bolje pripremili za intervju s poslodavcem i samim tim dobili bolje ponude i radne pozicije.  Work and Travel USA podrazumijeva da studenti tokom ljeta rade na sezonskim poslovima u Americi. To su poslovi u restoranima, kuhinji, hotelima na poslovima sobarice, servera, prodavača, održavanja zelenih površina i sl.“ Kaže Vasić za BUKU.

Studenti tokom svog boravka u Americi ostvaruju zaradu od minimalno 8,5 dolara po satu i više s tim da imaju mogućnost prekovremenih kao i rada na dodatnom poslu. Nakon završenog programa studenti mogu ostati još jedan mjesec turistički i proputovati širom Amerike.

Au pair program u Americi, Njemačkoj, Austriji, Kini u Francuskoj podrazumijeva boravak u porodicama koje trebaju pomoć oko čuvanja djece. Djevojke su smještene u porodicama gdje imaju obezbijeđen smještaj i hranu, također im je plaćen kurs jezika i ostvaruju i određenu zaradu u zavisnosti od broja djece koju čuvaju i zemlje u koju apliciraju za taj program.

„Uslov je poznavanje jezika zemlje za koju se aplicira (osnovno) kao i da aplikant nema više od 27 godina. Program traje 12 mjeseci s mogućnošću produženja na još 12 mjeseci. Polasci na program u u toku cijele godine“ kažu nam.

Silvana Vasić navodi još jedan projekat – koji je pilot.

„Work Dubai je pilot program i ovu godinu ga realizujemo po prvi put na području Bosne i Hercegovine. Program nudi mogućnost zapošljavanja na 2 godine (ili više) na poslovima medicinskih sestara i vozača taxija. Potrebno je poznavanje engleskog jezika kao i prethodno radno iskustvo. Za poslove medicinara je potrebno minimalno tri godine radnog iskustva“ ističe.