<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ko se još seća referenduma na severu Kosova?

Džejms Ker-Lindzi

Ekspert za Balkan iz Londona Džejms Ker-Lindzi smatra da će referendum u Republici Srpskoj biti zaboravljen za nekoliko dana, ako se ne bude dizalo mnogo buke.

26. septembar 2016, 12:00

 "Ko se još seća glasanja na severu Kosova protiv kosovskih institucija?", naveo je Ker-Lindzi na Tviteru.

Građani iz četiri opštine na severu Kosova su se početkom 2012. godine izjašnjavali na referendumu na kom je pitanje bilo "da li prihvatate institucije takozvane Republike Kosovo".

Izašlo je oko 75 odsto upisanih birača, odričan odgovor je zaokružilo više od 99 odsto njih, ali referendum nije imao značajnog odjeka niti su mu legitimitet dali međunarodni predstavnici, kosovske vlasti, ali ni zvanični Beograd. 

Istraživač sa prestižne Londonske škole ekonomije pre nekoliko dana je objavio opširnu analizu situacije u BiH i ocenio da je referendum "razlog za brigu, ali nikako pripremanje sa secesiju Republike Srpske". 

Takođe, on je naveo da čak i kada bi došlo do nekakvog cepanja BiH, Rusija ne bi bila ta koja bi stala na stranu takvog razvoja događaja. 

"Da li bi Rusija želela da se samoponižava? Samo četiri države su je podržale oko Abhazije. Sumnjam da bi i jedna u slučaju RS. Čak ni Srbija", naveo je Ker-Lindzi na Tviteru. 

Britanski stručnjak smatra da se BiH nalazi u teškoj političkoj i ekonomskoj situaciji, kao i da su pretnje referendumom o jednostranom otcepljenju sve glasnije poslednjih godina. 

Ipak, on navodi da su te pretnje uglavnom prazne, kao i da se ne mogu porediti sa Kosovom ili pokušajem Škotske. 

Ker-Lindzi smatra da bi pokušaj osamostaljenja RS naišao na veliko protivljenje međunarodne zajednice, kao i da bi za tako nešto bila potrebna direktan podrška iz Beograda, što se, kako on smatra, neće desiti.