<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Citrusno voće snižava holesterol

Zbog niske energetske vrednosti smanjuje rizik od gojaznosti, dok visok sadržaj antioksidanasa smanjuje rizik od hroničnih bolesti.

26. septembar 2016, 12:00

Citrusno voće pravi je eliksir zdravlja. Zbog niske energetske vrednosti smanjuje rizik od gojaznosti, dok visok sadržaj antioksidanasa smanjuje rizik od hroničnih bolesti.
Zahvaljujući vitaminu C poboljšava apsorpciju gvožđa, a zbog prisustva kalijuma, magnezijuma i kalcijuma smanjuje rizik od hipertenzije. Smanjuje i rizik od kardiovaskularnih oboljenja, zahvaljujući likopenu snižava nivo holesterola, dok prisutni flavonoidi smanjuje rizik od nastanka tromba. Sprečavaju i pojavu zatvora, hemoroida, karcinoma debelog creva. 

Krvarenje desni jedan je od najčešćih pokazatelja da vašem organizmu nedostaje vitamin C, pa bi trebalo unositi što više limuna u različitim oblicima. Isto se odnosi na pušače, kao i osobe koje piju žestoka pića i neredovno se hrane. Poželjno je da umesto kafe povremeno popiju sveže isceđenu limunadu.