<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Potpredsednik RS: Referendum pokazao debakl Dodikove vlasti

Potpredsednik RS Ramiz Salkić ocenio je za Fenu da, osim što je referendum u RS bio antiustavni, "pokazao je i potpuni fijasko i debakl aktuelne vlasti u RS".

26. septembar 2016, 12:00

"Građani su poslali poruku i Miloradu Dodiku i drugima u entitetskoj vlasti da nisu spremni da, radi njihovog bahatog bogaćenja, ponovo krenu u rovove i ponovo se sukobljavaju sa svojim komšijama", naveo je Salkić.

Svima je jasno, kazao je, da je jučerašnji antiustavni referendum propao, jer nije bilo izlaznosti koja je neophodna da bi referendum uspio. 

"Ti rezultati koje objavljuju su stvar 'navlačenja i nameštaljki'. Juče je jedan čovek, na osnovu ličnih dokumenata svoje šire porodice, mogao za sve njih da glasa i bez njihovog prisustva na biračkom mestu. To je jedna velika farsa i prevara", tvrdi entitetski potpredsednik. 

Naglašava da je važno da su građani shvatili da je referendum antiustavan i nisu želeli da u tome učestvuju, kao i da se danas okrećemo novom poglavlju – normalnom životu. 

Salkić kaže da se nada dobrim međuljudskim, međukomšijskim odnosima, a očekuje da nadležne institucije rade svoj posao. 

Tužilaštvo BiH treba, kazao je, da sprovede istragu protiv pojedinaca koji su sve ovo organizovali i podstrekivali i da se pokaže da država funkcioniše. 

"Treba da budu kažnjeni i privedeni pravdi oni koji su zaslužni za uznemiravanje javnosti i kršenje ustava. Za očekivati je da će tzv. šira međunarodna zajednica, zemlje EU i vodeće ambasade u BiH imati određene reakcije, jer je evidentno da Milorad Dodik i njegovi poslušnici nisu poslušali poruke koje im je uputio čitav svet, kao i susedne države, da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum i da ne sprovode ove antiustavne aktivnosti", rekao je Salkić. 

Za očekivati je, kaže, da će visoki predstvanik u BiH Valentin Incko raditi svoj posao i ispuniti svoju misiju, da "ukloni" s političke scene sve osobe koje osporavaju i onemogućavaju sprovođenje Dejtonskog sporazuma i ugrožavaju taj sporazum. 

"Sada jasno znamo koje su to osobe i visoki predstavnik treba da onemogući tim ljudima da krše Dejtonski sporazum. Ukoliko izostane snažna reakcija države i visokog predstavnika kao zaštitnika Dejtonskog mirovnog sporazuma, sigurno je da će se nastaviti separatističke aktivnosti aktuelne vlasti u RS. Oni su to sinoć jasno i najavili u svojim izjavama da je ovo prvi referendum i da će ih biti još. Mora se preduzeti snažna reakcija i domaćih institucija i OHR-a da bi ovaj separatizam bio zaustavljen" zaključio je potpredsednik RS Ramiz Salkić, prenosi Avaz.ba.