<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vlasti Republike Srpske: Ispoštovaćemo odluku Ustavnog suda BiH

Nakon referenduma

Posle održanog referenduma o Danu Republike Srpske, na scenu ponovo stupa Narodna skupština, koja treba da ga verifikuje, a potom i da izmeni Zakon o praznicima. Svodi se na to da 9. januar neće morati da slave oni ko to ne žele.

27. septembar 2016, 12:00

 Izmene tog zakona naložio je Ustavni sud BiH kada je odlučio da 9. januar, Dan Republike, nije u skladu sa Ustavom BiH.

Nakon nekoliko nagađanja o tome kako će se ubuduće slaviti 9. januar, premijerka RS Željka Cvijanović je napokon otklonila dilemu.

Ona je rekla da će biti brisan stav 1. u članu 5. Zakona, čime se uklanja obaveznost proslave Dana Republike za one koji se ne mogu identifikovati sa tim praznikom. Precizirala je da bi to moglo da bude razmatrano već 11. oktobra kada bi trebalo da bude održana sednica Narodne skupštine.

- Svi koji se ne identifikuju sa Danom RS, neće morati da ga slave. Mislimo da se time ispunjava ono što se od nas traži, ali smo otvoreni za sve sugestije. Imamo šest meseci da, nakon što se završi formalni i proceduralni deo, definišemo odgovarajuće akte - rekla je Cvijanovićeva.

Deo zakona, čije brisanje premijerka najavljuje, glasi: „U dane praznika Republike ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne delatnosti“.

Ostane li vlast dosledna ovakvoj najavi, to će značiti da 9. januar i dalje u zakonu ostaje Dan Republike, bez izmena o kojima je proteklih dana govorio srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić - dan nezavisnosti, dan samostalnosti, dan osnivanja... Još je važnije da bi to bilo u skladu sa održanim referendumom na kome su građani pitani da li su za to da se 9. januara slavi i obeležava kao Dan Republike, a ne praznik nekog sličnog imena.

Međutim, da li će ovakvim izmenama Zakona o praznicim RS biti zadovoljni Bošnjaci, ili će ga ponovo osporiti pred Ustavnim sudom BiH - njihovi predstavnici za sada ne žele da otkriju.

- Kada zakon dođe pred poslanike, koalicija „Domovina“ će o njemu zauzeti stav – kaže za „EuroBlic“ potpredsednik Narodne skupštine RS Senad Bratić.