<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Naš najveći problem je što smo još uvijek nedozrela država

Buka Intervju: Mirela Mateša Bukva

Naš problem je da smo mi još uvijek nedozrela država, imajući u vidu da postojimo sa ovim uređenjem 20-ak godina. Opterećeni smo ožiljcima minulog rata. Kako vi da natjerate nedozrelu jedinku, punu ožiljaka da ozbiljno pristupa problemima i praktičnim ciljevima ? Treba proći jedan ozbiljan vremenski period prije nego se uozbiljimo, a tome će zasigurno pomoći ako uspijemo ući u EU.

27. septembar 2016, 12:00

 Predsjedavajuća OV Visoko i kandidatkinja za vijećnicu na predstojećim lokalnim izborim ispred SDA, Mirela Mateša Bukva, u intervju za Buku govori o tome šta je uspjela ostvariti u svojoj opštini u protekle četiri godine, te koji su joj prioriteti u daljem radu. Ističe i da je na početku svog mandata 2012. godine, u svom političkom angažmanu najviše pokušavala ukazati  na probleme u obrazovanju, sportu, malom obrtništvu, dok je danas drugačija situacija, brine je kvaliteta života građana Visokog, nepovjerenje u institucije, nepovezanost unutar zajednice, uštede na mladim i njihovim aktivnostima, te veliki broj socijalno ugroženih i bolesnih.

Već četiri godine ste predsjedavajuća OV Visoko. Šta ste u ovom periodu uspjeli ostvariti, a šta ostaje prioritet u vašem radu u narednom periodu?

Imajući u vidu da je politika na lokalnom nivou bliža čovjeku i oslanja se na njegove potrebe i ambijent življenja, Općinsko vijeće kao narodna vlast imalo je tri uloge, da zastupa građane, donosi odluke i vrši kontrolu izvršne vlasti. U tom pravcu donio se niz zakonskih, strateških  i sistematičnih odluka uglavnom  vezanih za infastrukturu – uradila se reforma javnog sektora,  usvojio se novi prostorni plan, EBRD nam je odobrio kredit za rješavanje problema vodosnabdijevanja, donijeli smo odluku o uspostavljanju saradnje i prijateljstva  sa turskom općinom Altindag, što je rezultiralo izgradnjom  kulturnog centra, te su se kroz budžet realizovali projekti, kako iz oblasti cestovne, vodovodne i kanalizacione infrastrukture, tako i komunalne i rasvjete. U prethodnom  mandatu smo zasigurno zbog potreba građana  imali akcenat na infrastrukturi,  ali u narednom mandatu moramo ići korak dalje, naš prioritet,  pored prethodno navedenog, mora biti i  obezbjeđivanje dodatnog priliva sredstava, jer  budžet koji mi imamo je nedovoljan za progresivniji razvoj. U tom pravcu su već povučeni konkretni potezi  od strane našeg kandidata za načelnika gos. Halima Zukića koji je prepoznao da će izgradnja multifunkcionalnog kompleksa sa sportskim, rekreativnim i zabavnim sadržajima uz bazenski  kompleks, ne samo otvoriti nova radna mjesta, već i donijeti kapital u Visoko. Pored svega navedenog, zasigurno se moramo bazirati i na razvoj historijskog turizma, čime Visoko obiluje.

Na koje probleme u društvu najviše želite da ukažete u svom političkom angažmanu?

Na početku mandata 2012. godine, kada sam bila početnik u politici, zasigurno sam najviše pokušavala ukazati  na probleme u obrazovanju, sportu, malom obrtništvu jer je to bilo okruženje iz  koga sam došla.  Danas je drugačija situacija, brine me kvaliteta života mojih sugrađana, nepovjerenje u institucije, nepovezanost unutar zajednice, uštede na mladim i njihovim aktivnostima, veliki broj socijalno ugroženih i bolesnih  i niz drugih stvari.

Trenutno je kod nas najaktuelniji problem rješavanje pitanja vodosnabdijevanja i infrastrukture,  još teže je kada vidite roditelja koji ne može priuštiti svom djetetu kupovinu udžbenika, nastavak školovanja ili adekvatno liječenje  i to su stvari za koje moramo imati sluha.

Kako riješiti ove probleme?

Kada je u pitanju rješavanje problema  vodosnabdijevanja, spomenula sam da nam je EBRD odobrio kredit od 4 500 000 eura za sanaciju postojeće vodovodne mreže i proširenje nove sa lokalnog izvorišta Vrutak. Još nismo pošli sa implementacijom tih sredstava,  ali mi smo i ranije radili na tom problemu, usmjeravajući  se ka obezbjeđivanju dodatnih količina pitke vode iz Vareša i  rezervoara Kula Banjer,  čija je gradnja počela, a za koju smo obezbijedili  sredstva preko premijera ZE-DO kantona gos. Miralema Galijaševića. Problemi  socijalno ugroženih se sigurno mogu riješiti  dodjeljivanjem stipendija prema socijalnim kriterijima i novim radnim mjestima,  a ne samo jednokratnom pomoći.

Već godinama se kod nas nikako ne uspijeva prebaciti fokus s nacionalističkih na praktične ciljeve. Kako to komentarišete?

To je najlakše objasniti kroz poređenje sa svakim razvojnim procesom. Kada pogledate ostale države koje postoje stotinama godina, uvidite  da  još uvijek imaju slične probleme, ali im ti problemi nisu u fokusu kao kod nas, sazreli su.  Naš  problem je da smo mi još uvijek nedozrela država, imajući u vidu da postojimo sa ovim uređenjem  20-ak godina. Opterećeni smo ožiljcima minulog rata. Kako vi da natjerate nedozrelu jedinku, punu ožiljaka  da ozbiljno pristupa problemima i praktičnim ciljevima ? Treba proći jedan ozbiljan vremenski period prije nego se uozbiljimo, a tome će zasigurno pomoći ako uspijemo ući u EU.

Da li su onda svi pokušaji da se konačno nešto promijeni kod nas, svojevrsna borba sa  vjetrenjačama?

Ne bih to nazvala borbom sa vjetrenjačama, možda pravimo manje korake od očekivanih, ali to su sigurno koraci koji vode naprijed. Puno toga je na samim lokalnim zajednicama jer su one najbliže građaninu.  U lokalnoj zajednici  moramo stvoriti ozbiljan politički milje na zakonima i moralnim načelima, sa društvenim efektom i inkorporirati  mišljenja građana u javne politike i usluge, jer samo tako ćemo u začetku  uspjeti  da uklonimo one koji nam stoje na putu progresa.

Koliko su inače građanke Visokog aktivne u politici, kako unutar stranaka, tako i kroz građanski aktivizam i kao glasačice?

Svako ko površno poznaje situaciju sa ženama na čelnim pozicijama u Visokom, reći će da Visoko obiluje političarkama. Situacija u praksi je malo drugačija, ali to nije vezano samo za aktivnost i glasanje žena, to je generalno problem. U velikom broju slučajeva, aktivno učešće u politici se završava nažalost glasanjem, građane jednostavno umori izborna kampanja i euforija oko izbora. Ipak, da mi ne zamjere moje žene i mladi iz SDA Visoko, moram ih pohvaliti da su u proteklih godinu i po dana od unutarstranačkih izbora na vrhuncu zadatka i ovom prilikom im se zahvaljujem.

Razgovarala: Tatjana Čalić