<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kada nam Rusi ukinu zabranu - veći izvoz

Rusija je pozitivno odgovorila Ministarstvu spoljnje trgovine i ekonomskih odnosa BiH na zahtjev za ukidanje zabrane izvoza voća i povrća u tu zemlju, a ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović rekao je da će BiH uskoro u Rusiju izvoziti mnogo više nego ranije.

27. septembar 2016, 12:00

"Protokol sa Rusijom smo usaglasili, dobili smo pozitivno mišljenje i entiteta i to bi sutra trebalo biti na dnevnom redu Savjeta ministara BiH. Kada zabrana zvanično bude ukinuta uvjeren sam da ćemo u Rusiju izvoziti mnogo više nego do sada", rekao je ministar Šarović.
Rusija ponuđenim protokolom o saradnji želi definisati sve detalje iz trgovinskih odnosa sa BiH o izvozu voća i povrća, a BiH je pristala na ponuđene uslove. 

Šarović dodaje da bi cijeli proces trebao biti završen za nekoliko dana.

To je rezultat aktivnosti Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH sa entitetskim nadležnim službama, nakon što je Rusija početkom avgusta donijela privremenu mjeru o zabrani uvoza voća i povrća iz BiH, zbog sumnje u regularnost fitosanitarnih nalaza i porijekla proizvoda.

Rusija je nakon mnogo zamjerki na rad entitetskih sanitarnih inspekcija tražila da BiH uspostavi jednu adresu s kojom će komunicirati u budućnosti.

S obzirom na to da je Rusija za BiH veoma važan spoljnotrgovinski partner, jedan od najvažnijih pored Evropske unije, ukidanje zabrane izvoza se nametalo kao prioritet.

Rusija ima veoma stroge kontrole i visoke standarde kada je u pitanju uvoz hrane pa su nedavno u BiH poslali novu inspekciju koja treba utvrditi ispravnost proizvodnih pogona za preradu mlijeka i mliječnih proizvoda te mesa i mesnih proizvoda.

Procjena domaćih vlasti je da će i na tom pitanju uskoro sve biti riješeno bez ikakvih novih zabrana koje bi definitivno naštetile domaćim proizvođačima.