<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

I ugljeni hidrati su zdravi

Ne izbacujte iz ishrane baš sve namirnice koje se nalaze na "crnoj listi". Oni su najvažniji izvor energije, ali treba birati one koji imaju nizak hipoglikemijski indeks.

27. septembar 2016, 12:00

HRANITI se zdravo i biti na dijeti ne znači da iz ishrane potpuno treba izbaciti ugljene hidrate, jer nisu svi ugljeni hidrati nezdravi. Među njima ima i onih koji sadrže dosta hranljivih materija, minerala i dobrih vlakana, a neki od njih čak mogu da pomognu i prilikom skidanja viška kilograma. Telu su ugljeni hidrati i te kako potrebni kako bi ono imalo neophodnu energiju, ali, ipak, ne treba preterivati sa njihovim uzimanjem.
Peciva, slatkiši, grickalice, beli hleb, testenine, sadrže visok nivo ugljenih hidrata ali i visok glikemijski indeks. Nakon njihovog uzimanje nivo šećera u krvi veoma brzo raste, što dovodi do toga da se osećate umorno i bez energije. Zato nutricionisti savetuju da umesto njih uzimate namirnice koje imaju nizak nivo ugljenih hidrata i nizak hipoglikemijski indeks, kako biste duže ostali siti i puni energije.

Ovo su neki od zdravih ugljenih hidrata koje možete da koristite kao obrok ili laganu užinu čak i dok ste na dijeti.

JEDAN slatki krompir srednje veličine sadrži oko 27 grama ugljenih hidrata, i često se preporučuju onima koji žele da smršaju. Često jedenje ovog povrća povećava nivo adiponektina, proteina koji učestvuje u regulaciji nivoa šećera u krvi i pomaže prilikom razgradnje masnih kiselina. Konzumiranje ove namirnice ubrzava metabolizam, a on sadrži i veliki broj hranljivih materija i minerala. Kao laganu užinu nutricionisti preporučuju tanke komadiće ovog krompira zapečene u rerni i prelivene maslinovim uljem.

KOKICE su idealna slana užina, jer imaju nizak glikemijski indeks u odnosu na ostale grickalice, i dobra su užina za sve one koji su na dijeti, jer imaju malu kalorijski vrednost. Tri šolje ove grickalice sadrže 93 kalorije, 19 grama ugljenih hidrata i 3,5 grama vlakana, i zbog svog sastava spadaju u zdravu popodnevnu užinu. Za bolji ukus kokica dodajte im neki od začina u prahu, kao što su beli luk, paprika, cimet.

KINOA je dobar izvor niskokaloričnih vlakana i proteina, i važi za jednu od najzdravijih žitarica. Njeno zrno sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, i dva puta više vlakana od drugih žitarica, koje pomažu u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. Oko 125 grama kinoe ima 111 kalorija, 20 grama ugljenih hidrata, i 2,5 grama vlakana, pa je dobar izbor za one koji vode borbu sa suvišnim kilogramima.

OVE mahunarke su izuzetno zdrave i sadrže veliku količinu vlakana i proteina, što ih čini dobrim obrokom ili svakodnevnom užinom. Istraživanja su pokazala da leblebije i druge mahunarke, kao što su pasulj, grašak, sočivo, sprečavaju prejedanje i povećavaju osećaj sitosti tokom dana. Oko 200 grama skuvanih lebelebija sa kašikom maslinovog ulja i malo čili paprike idealna su popodnevna užina.

IAKO se obično jede za doručak, ovesena kaša sa kockickom crne čokolade ili cimetom, takođe može da bude dobra užina, kako tokom dana, tako i u kasnim večernjim satima. Ova namirnica ima oko 19 grama kompleksnih ugljenih hidrata koji mogu da pomognu da se osećate sito i zadovoljno. Ovsena kaša dobro se kombinuje sa borovnicama, jagodama, kupinama, orasima i bananama, pa nutricionisti preporučuju da u nju uvek ubacite nešto od ovog voća.