<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

NASA objavila dokaze o aktivnosti na Jupiterovom mesecu

Američka svemirska agencija, objavila je sinoć neke “iznenađujuće dokaze o aktivnosti” na Jupiterovom najvećem mjesecu.

27. septembar 2016, 12:00

Naime, teleskop Habl pronašao je dokaze o postojanju okeana ispunjenog vodom ispod sloja leda debelog nekoliko kilometara na Evropi, jednom od meseca planete Jupiter.


Već je poznato da mesec ima podzemni okean koji bi mogao da bude komponenta koja bi podržala razvoj života. 

Vilijam Sparks sa Svemirskog instituta za nauku teleskopa u Baltimoru je rekao tokom konferencije da se naučnici već dugo pitaju da li postoji život van Zemlje. 

“Na Zemlji života ima tamo gde je energija, voda, gde su hranljive materije, pa imamo poseban interes od mesta koja sadrže te uslove, a Evropa bi upravo mogla da bude takvo mesto”. 

Dodao je i kako su današnji događaji povećali uverenje kako se voda i drugi hranljivi materijali iz skrivenih okeana na Evropi, mogu naći i na njenoj površini i kako će NASA proučiti mogućnost sletanja na Jupiterov satelit kako bi izvršili dodatna istraživanja. 

Masivni vodeni okeani iz unutrašnjosti meseca, veruje se, imaju toliku snagu da se voda redovno izbacuje na njegovu površinu. Otkriće je omogućeno ultra-ljubičastim kamerama koje su popravljene 2009. godine.