<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

ZAKAŠNJELA REAKCIJA: Salihović pokušava pomoći sebi i Dodiku

Udar na inteligenciju svakog normalnog u BiH Salihovićeva je tvrdnja da istragu protiv Dodika otvorio danas, jer je predsjednik RS "tek jučer jasno rekao da stoji iza organiziranja referenduma" i da "prije toga nije moglo".

27. septembar 2016, 12:00

Goran Salihović je požurio da danas, dan nakon neustavnog referenduma u entitetu RS, objavi kako je u Tužilaštvu BiH formiran predmet i da će predsjednik RS Milorad Dodik biti pozvan da da izjavu u svojstvu osumnjičenog. Slučajno je Salihović baš danas odlučio da objavi kako je krenuo u obračun protiv Dodika? Nimalo.

Ko imalo prati šta se događa proteklih mjeseci zna da su se u medijima pojavile informacije o bliskim vezama Dodika i Salihovića, u čemu je posredovao novinar Mato Đaković. Detalje Afere "Transkript" Đaković je nemušto demantirao. No, činjenica je da Tužilaštvo BiH, uprkos brojnim aferama, prijavama i istragama, nikada do danas nije pozvalo Dodika na saslušanje. Čak ni u predmetu "Pavlović banka", iako je direktni sudionik i iako je riječ o tome da je upravo on na sporan način kupio vilu na Dedinju u Beogradu.

Dakle, glavni tužilac Salihović nikada Dodika nije pozvao na saslušanje zbog istraga vezanih za kriminal.

Opet, ko imalo prati šta se događa, zna da su se krajem prošle sedmice u medijima pojavile informacije da će Goran Salihović biti suspendiran, čime bi se otvorio put za Dodikovo privođenje. I baš u taj famozni ponedjeljak Salihović objavljuje da je pozvao Dodika na saslušanje. U taj ponedjeljak je zaista protiv Salihovića pokrenut disciplinski postupak, kako je otprilike i najavljeno.

Šlag, kao i obično, dolazi na kraju. Salihović je danas kazao kako mu "sve montiraju jer je otvorio istragu protiv Milorada Dodika i što je prvi put u povijesti dobio poziv da se javi u Tužilaštvo BiH".

Glavni tužilac očito potjcjenjuje inteligenciju ljudi u BiH. Istraga protiv njega traje, naime, skoro mjesec, a on tvrdi da je montirana jer je danas otvorio istragu protiv Dodika. Logično, nema šta.

Još je veći udar na inteligenciju svakog normalnog u BiH Salihovićeva tvrdnja da istragu protiv Dodika otvorio danas, jer je predsjednik RS "tek jučer jasno rekao da stoji iza organiziranja referenduma" i da "prije toga nije moglo". Da, Dodik do jučer riječ nije rekao o referendumu. Pa, gdje živi glavni tužilac?!

Ako Salihović nije reagirao prije referenduma i svojom ga reakcijom možda i spriječio, pitanje je zašto je onda požurio sa istragom odmah nakon referenduma. Ako je čekao do sada, zašto nije sačekao, naprimjer, još sedam dana.

Dvije stvari su ključne u svemu. Prva je da Salihović (zakašnjelom) istragom protiv Dodika pokušava spasiti sebe i pokazati kako ipak ne štiti predsjednika RS.

Druga ključna stvar je da time opet pomaže Dodiku. Osim što je šutio sve vrijeme i nije poduzimao ništa protiv Dodika, informaciju o istrazi je temprirao dan nakon referenduma, koji je itekako uzdrmao Dodika zbog slabe izlaznosti, uprkos svim manipulacijama. Opozicija u RS-u, pa i mediji u Srbiji krenuli su u Dodikovu "demontažu". U Srbiji je danas naletio na zid, jer ga nisu primili ni Vučić ni Nikolić. Adut zvani referendum izmicao mu je iz ruku svega šest dana pred izbore. I onda se pojavi Salihović koji Dodiku pruži tračak nade.

Nema sumnje da će umjesto o debaklu na referendumu Dodik sada imati dovoljno vremena da se do izbora transformira u velikomučenika kojeg proganjaju iz Sarajeva. Sasvim dovoljno da se u očima biračkog tijela ponovo digne na noge.