<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Upravni sud potvrdio odluku da je Karamarko u sukobu interesa

Zagreb

Tomislav Karamarko, bivši potpredsjednik hrvatske Vlade i bivši predsjednik HDZ-a, nije bio dostupan za komentar presude zagrebačkog Upravnog suda koji je dan ranije potvrdio lipanjsku odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Prema toj odluci Karamarko je bio u sukobu interesa zbog poslovnih i prijateljskih odnosa sa savjetnikom MOL-a Josipom Petrovićem.

27. septembar 2016, 12:00

Glasnogovornica Upravnog suda, sutkinja Tamara Bogdanović, potvrdila je da je odbijen Karamarkov tužbeni zahtjev za poništavanje odluke Povjerenstva za sukob interesa.

Sud je zaključio da je odluka Povjerenstva bila zakonita odnosno da je Karamarko kao potpredsjednik Vlade bio u sukobu interesa. Na odluku suda Karamarko ima pravo žalbe o kojoj će odlučivati Visoki upravni sud. Kada je nakon odluke Povjerenstva o tzv. aferi Drimia podnio ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade RH i najavio sudsku tužbu Karamarko je odluku nazvao "napola nakaradnom", navodeći da podsjeća na verbalni delikt i da je "isforsirana pritiskom".

Sukob interesa Povjerenstvo je utvrdilo temeljem članka 2. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji navodi da sukob interesa dužnosnika postoji ako je njegov privatni interes u suprotnosti s javnim, a posebice kada taj privatni interes može utjecati na nepristranost u obavljanju javne dužnosti, prenose hrvatski mediji.

Povjerenstvo je utvrđivalo je li Karamarko u sukobu interesa jer je tvrtka njegove supruge dvije godine imala ugovor s tvrtkom Josipa Petrovića "Peritus savjetovanja" u razdoblju nakon dolaska Karamarka na čelo HDZ-a, a prije njegova dolaska u Banske dvore, kao i zbog toga što je u prijateljskim odnosima s Petrovićem, zastupnikom i savjetnikom MOL-a s kojim je Hrvatska zbog Ine u dva postupka arbitraže.
KARAMARKO SUD ODLUKA