<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Vodič za sajam automobila u Parizu

Bliži se početak još jednog međunarodnog salona automobila u Parizu. Glavni grad Francuske i ove godine ugostiće najveće svetske proizvođače koji su najavili brojne premijere novih modela ali i atraktivnih konceptnih vozila.

27. septembar 2016, 12:00

Najveća jesenja svetska smotra novih dostignuća iz oblasti automobilske industrije održava se naizmenično u Frankfurtu i Parizu, a 2016. domaćin je francuska metropola.


Pariski salon, koji postoji od 1898. godine, ujedno je i najposećeniji sajam automobila na svetu. Kroz sajamske hale 2014. prošlo je 1,25 miliona posetilaca.

Detalj sa sajma automobila u Parizu 2014.
Detalj sa sajma automobila u Parizu 2014.

Ovogodišnji auto-salon održaće se od 29. septembra do 16. oktobra. Prva dva dana namenjena su predstavnicima medija, a kapije će za posetioce biti otvorene od 1. oktobra. 

Iako ove godine u Parizu neće izlagati nekoliko poznatih proizvođača, kao što su Ford, Aston Martin, Bentley, Rolls-Royce, Lamborghini i Volvo, organizatori su saopštili da će na salonu 2016. učestvovati 260 kompanija iz 18 zemalja sveta, a očekuje se preko 65 svetskih premijera najnovijih modela automobila. Izlagači će se predstaviti u 8 pavoljona, na 125.000 kvadratnih metara sajamskog prostora.

Mercedes AMG GT Roadster
Mercedes AMG GT Roadster

Većina proizvođača već je najavila svoje novitete koje će predstaviti pariskoj publici. Ponuda možda nije toliko atraktivna, kao što je to recimo bio slučaj na ženevskom sajmu automobila u martu, ali će posetioci svakako imati šta da vide. 

Audi će predstaviti novu generacaiju modela iz familije A5 (Coupe i Sportback), kao i novi Q5, Mercedes izlaže AMG GT Roadster E klasu za sve terene, dok će Porsche prikazati drugu generaciju Panamere.

Peugeot 5008
Peugeot 5008

Dominaciju SUV modela, koji su sve više prisutni u proizvodnim programima auto-kompanija, potvrđuje pojava Škode Kodiaq, te novih modela Peugeot 3008 i 5008, a najavljena je i premijera Land Rovera Discovery za 2017.

Citroen C3
Citroen C3

Prvi susret sa publikom imaće i nekoliko značajnih modela iz najzastupljenijih, B i C automobilskih segmenata. Citroen će predstaviti novi C3, Kia novi Rio, a NissanMicru za 2017, dok će Dacia izložiti restilizovanu familiju vozila Sandero/Logan.

Honda Civic hečbek
Honda Civic hečbek

Honda na sajam stiže sa novim Civicom hečbek, a Hyundai izlaže treću generacijumodela i30. Renault će domaćoj publici predstaviti novi Grand Scenic.

Opel Ampera-e
Opel Ampera-e

Kao na svakoj velikoj međunarodnoj automobilskoj smotri, ni ovog puta neće izostati najnoviji hibridni i električni modeli, koji su sve više zastupljeni u gamama najvećih svetskih proizvođača. Opel u Pariz stiže sa novim elektroautomobilom, modelom Ampera-e, koji sa jednim punjenjem baterija može da pređe i 400 km. Smart predstavlja tri modela na struju - ForTwo ED, Cabrio ED i ForFour ED, a Toyota novi Plug-in hibridni Prius Prime.

Ferrari LaFerrari Aperta
Ferrari LaFerrari Aperta

Kada je reč o supersportskim automobilima, očekuje se da će Ferrari izložitikabriolet verziju LaFerrarija, kao i model GTC4 Lusso T sa turbo V8 motorom.

Mitsubishi GT PHEV Concept
Mitsubishi GT PHEV Concept

Osim produkcijskih modela, u Parizu će biti predstavljeni i mnogi konceptni automobili, među kojima se izdvajaju Citroen CXperience, Lexus UX Crossover,Mitsubishi GT-PHEV i Volkswagenov revolucionarni automobil na struju.

Kao i obično kada je reč o najvećim svetskim auto-salonima, i ovog puta očekujemo poneku nenajavljenu premijeru koja će ostati iznenađenje do pred sam početka sajma. 

Više detalja o premijerama i događanjima iz Pariza možete saznati na našem sajtu uoči početka i tokom održavanja ove manifestacije.