<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Njemački mediji: BiH se suočava sa raspadom

Sarajevo

Nkemačka štampa piše o referendumu u Republici Srpskoj i ocjenjuje da se BiH zbog svega suočava s opasnošću destabilizacije, pa i raspada.

27. septembar 2016, 12:00

"Ovde je u pitanju mnogo više od državnog praznika". Referendum u Republici Srpskoj bi BiH 20 godina nakon Dejtonskog sporazuma mogao ponovo gurnuti u ponor", piše Tagescajtung.

“Miloradu Dodiku, uzdrmanom predsedniku Republike Srpske, može se verovati da je nakon ovog uspeha spreman za dalju eskalaciju - na referendum o odvajanju od BiH. U podršku Moskve Dodik pri tome može biti siguran. Za Dodika i njegove pristalice nije u pitanju ništa manje nego nacionalistički san da se formira Vvlika Srbija", piše ovaj list. 

Ne iznenađuje stoga, dodaje se, da je bošnjačko većinsko stanovništvo reagovalo na to s negodovanjem. 

“Srbi bi mogli doduše da napuste BiH - ali bez zemlje", kažu Bošnjaci nedvosmisleno, što je jednako pretnji ratom. 

Kako navode, naravno i u Briselu i u Vašingtonu znaju kakvo opasno zaoštravanje situacije bi se moglo dogoditi u BiH, a stvari još nisu otišle tako daleko. 

Uprkos njihovom prkosnom glasanju na referendumu, većina bosanskih Srba, što pokazuju sva ispitivanja javnog mnjenja, žele još da budu deo Evrope i EU, navode nemački mediji. 

"Ipak da bi to postigli, moraju biti sposobni na sklapanje kompromisa. Trenutno to ne izgleda tako", zaključuje u komentaru za Tagescajtunga Erih Ratfelder. 

Berliner zajtung ocenjuje da bosanski Srbi pokazuju mišiće, te da je referendum o državnom prazniku test za otcepljenje. 

Cajt onlajn prenosi stav o referendumu Evropske unije, koja ga je proglasila nelegalnim. 

"U sukobu oko državnog praznika u Republici Srpskoj Evropska komisija je podržala centralnu vladu u Sarajevu. Referendum nema pravnu osnovu", navela je portaparolka Komisije Maja Kocijančič. 

Ona je od svih strana zatražila da sukob reše „unutar postojećih ustavnih okvira "i „konstruktivnim dijalogom", piše Cajt. 

Građani RS su velikom većinom zaokružili "da", izvestila je N-TV u izveštaju o referendumu uz ocenu da „BiH preti raspad". 

"Stanovnici Republike Srpske su se velikom većinom izjasnili za to da 9. januar bude Dan Republike Srpske. Sada vođa Srba u BiH, Milorad Dodik, radi na nezavisnosti RS od BiH", navodi ta televizija.