<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Suspendovan glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović!

Potvrđeno!

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) donijela je odluku da se glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goran Salihović, privremeno udaljava od obavljanja dužnosti glavnog tužioca u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, potvrđeno je.

28. septembar 2016, 12:00

 Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je povodom zahtjeva Ureda disciplinskog tužioca (UDT) VSTV-a BiH donijela odluku da se glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović privremeno udaljava sa dužnosti glavnog tužioca i tužioca u istom tužilaštvu do okončanja disciplinskog postupka, počevši od 29.9.2016. godine.

Pritužba o povredi dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH je registrovana po službenoj dužnosti, na osnovu medijskih navoda, od strane UDT 8. 8. 2016. godine, a nakon provedene istrage UDT je utvrdio da postoji dovoljno dokaza da je tuženi izvršio disciplinske prekršaje iz člana 57. tačke 7., 10., 11., 12., 19. i 23. Zakona o VSTV-u BiH, i to:

* Propuštanje da traži svoje izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa;
* Upuštanje u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku;
* Omogućavanje vršenje dužnosti tužioca osobama koje na to nisu zakonom ovlaštene;
* Miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili podcjenjivanja njihovih aktivnosti;
* Namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unaprjeđenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a BiH;
* Bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva.

UDT je u navedenoj tužbi zatražio izricanje disciplinske mjere razrješenje od dužnosti tuženog. Takođe je uputio zahtjev Prvostepenoj disciplinskoj komisija VSTV-a BiH da donese odluku kojom će glavni tužilac Tužilaštva BiH biti udaljen od obavljanja dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.

Više informacija biće poznato naknadno.