<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Serena Williams o ubijanju Afroamerikanaca od strane policije: Neću šutjeti o tome

Društvene mreže

Jedna od najboljih teniserki svijeta Serena Williams (35) na svom oficijelnom Facebook profilu napisala je kako "neće šutjeti" o ubijanju Afroamerikanaca od strane policajaca na američkom tlu.

28. septembar 2016, 12:00

Kako ističe, odlučila je javno progovoriti o rasizmu u Americi nakon što je nedavno bila u prilici da je njen 18-godišnji rođak automobilom preveze na sastanak.

Automobilom su, kako je napisala, prolazili pored policajaca, kada je teniserka provjerila kojom se brzinom kreće odnosno da li je u skladu sa ograničenjem brzine, kako bi izbjegla interakciju sa policajcem.

Potom se, kako je napisala, sjetila posljednjeg slučaja ubistva Afroamerikanca od strane policajca u Americi.

Naime, svjetskoj javnosti prošle sedmice proširio se snimak ubistva Afroamerikanca Philanda Castila u blizini Minneapolisa. S njim je u automobilu, kada ih je zaustavio policajac zbog razbijenog žmigavca bila njegova supruga Diamond Reynolds, koja je sve vrijeme snimala.

Kada je Castile rekao policajcu da nosi oružje s dozvolom, policajac, inače bijelac, potegao je pištolj i upucao vozača koji je kasnije preminuo u bolnici.

Ovaj događaj izazvao je žestok bijes afroamerikanskog stanovništva. Taj događaj u svom Facebook statusu spomenula je teniserka Williams ističući kako se pribojava da bi slična sudbina mogla zadesiti i članove njene porodice. 

"Zašto moram razmišljati o tome u 2016. godini? Zar nismo prošli kroz sve to?", napisala je teniserska šampionka.

"Dolaze vremena kada tišina postaje izdaja", napisala je Williams podsjećajući na riječi Martin Luther Kinga, jednog od najvećih boraca za prava američkog crnačkog stanovništva.

"Neću šutjeti", istakla je teniserka.

Jedna od ponajboljih teniserki ikada odlučila je progovoriti o rasizmu nakon što je, godinama unazad, bila rijetka Afroamerikanka u "bijelom sportu", tenisu. Ona je prošle godine odlučila nastupiti na turniru u Indian Wellsu u Californiji nakon što je 14 godina bojkotovala takmičenje gdje su je izviždali na terenu kao 19-godišnjakinju.