<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BiH na šestom mjestu u svijetu po smrtnosti zbog zagađenog zraka

Izvještaj SZO-a

Bosna i Hercegovina se nalazi na šestom mjestu, koje dijeli s Jermenijom, po broju umrlih na 100.000 stanovnika, od posljedica izazvanih zagađenim zrakom, izvještaj je Svjetske zdravstvene organizacije, saopćila je Eko akcija.

28. septembar 2016, 12:00

Ostale zemlje, navedeno je, koje se nalaze na vrhu liste imaju veoma razvijenu tešku industriju, dok BiH glavni problem predstavlja neuređenost i nebriga institucija o okolišu.

Prema izvještaju, u većini gradova glavni izvor zagađenja zraka je zagrijavanje domova prljavim gorivima.

Nakon zagađenja prošle zime koje je zabilježeno u Tuzli, Lukavcu, Zenici, Sarajevu, Prijedoru, Banjoj Luci i Jajcu, brojna ministarstva na raznim nivoima vlasti, kojima je dužnost da se brinu o okolišu i zdravlju građana nisu učinila praktično ništa da se stanje popravi, tvrde iz Eko akcije.  

''Štaviše, nisu više u stanju čak ni da mjerenja zagađenja zraka, koja su od izuzetne važnosti, rade na način kako je to predviđeno zakonom. Tako naprimjer, u Tuzlanskom kantonu, od pet stacionarnih mjernih stanica, u zadnja dva mjeseca radi samo jedan monitor zagađenja lebdećim česticama'' - navedeno je u saopćenju.

U Sarajevu, dodaju, dvije važne mjerne stanice premještene su na nove lokacije, neposredno uz rijeku Miljacku, suprotno svim rezonima mjerenja i zakonskim odredbama, odakle će, ističu, slati uglavnom pogrešne informacije o stanju kvalitete zraka.