<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ponovo prolongirano puštanje testnog digitalnog signala

Nekoliko dana trajala najava

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je, u saradnji sa tri javna emitera, najavilo puštanje testnog digitalnog signala za 29. 9. 2016. godine, za područja Sarajeva, Banje Luke i Mostara.

28. septembar 2016, 12:00

Sve tehničke i organizacione pretpostavke za taj događaj su bile osigurane, međutim na adresu Ministarstva komunikacija i prometa BiH stigao je dopis Radio-televizije Republike Srpske u kojem je predloženo da se ovaj termin prolongira i da se testno puštanje digitalnog signala odgodi za prvu polovinu oktobra.

Ne ulazeći u razloge ovakvog zahtjeva, a u cilju zadržavanja korektnih odnosa Ministarstva komunikacija i prometa sa svim javnim emiterima, kao važnim učesnicima procesa digitalizacije, Ministarstvo je prihvatilo prijedlog RTRS-a da se testno puštanje digitalnog signala odgodi za prvu polovinu oktobra ove godine.

''Napominjemo da je na sastanku ministra Ismira Juske sa generalnim direktorima triju javnih emitera, Belminom Karamehmedovićem iz BHRT-a, Draškom Milinovićem iz RSTRS-a i Džemalom Šabićem iz FTV-a, održanom 1. septembra 2016., dogovoreno da testno puštanje digitalnog signala bude obavljeno do kraja mjeseca.

Ministarstvo, kao nositelj cijelog projekta digitalizacije u BiH, još jednom ističe da su svi tehnički i organizacioni uvjeti za puštanje testnog signala i okončanje prve faze digitalizacije ispunjeni i da će građani kao krajnji korisnici programa javnih RTV servisa na području Sarajeva, Banje Luke i Mostara sigurno dobiti testni digitalni signal u svojim domovima u prvoj polovini oktobra.

O terminu puštanja testnog digitalnog signala za područje Sarajeva, Banje Luke i Mostara javnost će biti blagovremeno obaviještena'' - saopćeno je iz Ministarstva prometa.